Προσφυγικό: Μητρώο ΜΚΟ συστήνει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής – Πακτωλός ευρωπαϊκών κονδυλίων σε οργανώσεις

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Mε στόχο το «ξεκαθάρισμα» ενός τοπίου χάους που δημιουργεί ο απροσδιόριστος αριθμός μη κυβερνητικών οργανώσεων  που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργεί βάση δεδομένων στην οποία αναμένεται να εγγραφούν οι ΜΚΟ, προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία τους.

Η κατάρτιση του συγκεκριμένου μητρώου έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση μετράει πολλούς μήνες με πλήθος «θερμών» επεισοδίων να έχουν ως πρωταγωνιστές τέτοιες οργανώσεις.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζουν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και η κυβέρνηση θα αποκτήσει τελικά σαφή εικόνα του αριθμού των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο -και που σήμερα αγνοεί- καθώς η συμπλήρωση του Μητρώου αναμένεται να δώσει απαντήσεις. Κι αυτό γιατί στη δημιουργηθείσα βάση δεδομένων εγγράφονται όχι μόνο νέες ΜΚΟ αλλά και όσες είναι ήδη καταχωρημένες σε τρία διαφορετικά μητρώα: της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα μπορεί να «σηκώσει» περίπου 30 χιλιάδες εγγραφές και αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λειτουργία του να οριοθετήσει την ανεξέλεγκτη σε αρκετές περιπτώσεις δράση κάποιων ΜΚΟ.

Όσες οργανώσεις εντάσσονται στο Μητρώο θα εφοδιάζονται με κωδικό πιστοποίησης ο οποίος θα θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να δραστηριοποιούνται στο πεδίο, δηλαδή στους χώρους προσφύγων και μεταναστών.

 

Η …απόβαση των ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις

«Μήπως υπάρχουν υπερβολικά πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές στα νησιά του Αιγαίου, μερικές εκ των οποίων προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν;» διερωτώταν προ καιρού η βρετανική εφημερίδα Guardian. Πράγματι, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά και η Ειδομένη μεταγενέστερα, γνώρισαν μια πραγματική απόβαση ακτιβιστών, αλληλέγγυων, ΜΚΟ και οργανώσεων παντός είδους.

Στη Λέσβο φτιάχτηκε μητρώο στο οποίο φάνηκε ότι δραστηριοποιούνται 100 οργανώσεις. «Οι περισσότερες απ’ αυτές μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη, όταν μετακινήθηκε εκεί το κέντρο βάρους του προσφυγικού» σημειώνει ανώτατο στέλεχος μεγάλης διεθνούς οργάνωσης.

Περιγράφοντας μια κατάσταση εκτός ελέγχου, ειδικά τον πρώτο καιρό της κρίσης στα νησιά, η ίδια πηγή σημειώνει ότι «κάποιες ομάδες ή ΜΚΟ πήραν αποστάσεις από τις μεγάλες οργανώσεις που τους υποδείκνυαν τι να κάνουν λόγω της εμπειρίας που διαθέτουν στο πεδίο, και δρούσαν αυτόνομα και ανεξέλεγκτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται αστοχίες ακόμη και στη διάσωση ανθρώπων».

Οι αιτίες αυτής της πλειοδοσίας στην κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη πρέπει να αναζητηθούν, μεταξύ άλλων, και στις παχυλές χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες χορηγούς που ενισχύουν οργανώσεις προκειμένου να παρέμβουν «λυτρωτικά» στην απόγνωση, πάντα βεβαίως με το αζημίωτο.

«Κάποιες ΜΚΟ είναι αξιόπιστες κι άλλες όχι. Πλήθος οργανισμών ή παραρτήματά τους στην Ελλάδα, χτίζονται τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν επιτελικά στελέχη διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών.

 

 Πρόσφυγες Ελληνικό

Τα 700 εκατομμύρια και οι 8 οργανώσεις

Στις 19 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση 83 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε, πρώτη φορά για κράτος-μέλος της ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό 700 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διατεθούν μεταξύ 2016 – 2018, όχι στο κράτος, αλλά σε 8 οργανώσεις από τον μηχανισμό της DG ECHO. Δηλαδή το ειδικό ταμείο που διαθέτει κονδύλια αποκλειστικά μέσω ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε σημεία του πλανήτη που αντιμετωπίζουν κρίση.

Οι οργανώσεις είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και έξι διεθνείς ΜΚΟ: η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας (DRC), οι Γιατροί του Κόσμου (MdM), η OXFAM, η γερμανική Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) και η Save the Children.

Οι εταίροι συνάπτουν συνεργασίες με άλλες ΜΚΟ προκειμένου να επιτελέσουν το έργο που αναλαμβάνουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο η «βεντάλια» των ΜΚΟ ανοίγει, με τις ευλογίες της ΕΕ, προκειμένου να καλύψει τα κενά του κράτους.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει λάβει στο πλαίσιο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης κονδύλι ύψους 181 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο αυτών των Ταμείων για το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα 2014-2020.

 

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι 8 ΜΚΟ;

O μηχανισμός έκτακτης στήριξης, δηλαδή η DG ECHO, διαθέτει 199 πιστοποιημένους οργανισμούς στους οποίους αναθέτει την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων:  191 ΜΚΟ, 3 διεθνείς οργανισμούς και οι 5 ειδικές οργανώσεις.

Πώς όμως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες 8 για την Ελλάδα; Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν στο Press Publica ότι «το υπουργείο είχε ζητήσει να συμμετάσχει στην επιτροπή επιλογής των οργανώσεων, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η επιλογή έγινε αποκλειστικά από την DG ECHO».

Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των ΜΚΟ είναι η εμπειρία που έχουν στην χώρα όπου εξελίσσεται η κρίση. Για την περίπτωση της Ελλάδας η Κομισιόν ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι «οι περισσότεροι (σ.σ. όχι όλοι) από τους εταίρους δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές και με τοπικές ΜΚΟ».

πρόσφυγες Ελληνικό

Ποσά, έργα, περιοχές, θέσεις εργασίας στις 8 οργανώσεις

Σε ποια σημεία της Ελλάδας θα δραστηριοποιηθούν οι οργανώσεις, ποιες ΜΚΟ μπαίνουν στην «βεντάλια» των συμπράξεων, τι έργο θα προσφέρουν και πόσα χρήματα θα πάρουν; Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στο ιδιότυπο νέο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας που ανοίγει το προσφυγικό εν μέσω κρίσης; Ο «χάρτης» δράσης των 8 οργανώσεων περιλαμβάνει στοιχεία που μας έδωσαν οι ίδιες, καθώς η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν (DG ECHO) παραπέμπει για πληροφορίες σ΄αυτές!  Όπως σημείωσαν πηγές της διεύθυνσης τα στοιχεία αυτά αναμένονται επισήμως στην Κομισιόν μέχρι την 1η Ιουνίου.

 

* Arbeiter Sumariter Bund (ASB)

Η γερμανική ΜΚΟ θα συνεργαστεί με την Άρσις και τη WAHA (Women and Health Alliance International) για πρόγραμμα που αφορά σε δυο καταυλισμούς, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1600 ατόμων, στη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ΑSB θα αναλάβει κατασκευές με κοντέινερ, η Άρσις συντονιστικό ρόλο εφαρμόζοντας παράλληλα προγράμματα για ευαίσθητες ομάδες και η WAHA ως ιατρική ΜΚΟ θα οργανώσει ιατρεία. Στελέχη της «κοινοπραξίας» αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 120 θέσεις εργασίας.

Από τα 5 εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει, σε πρώτη φάση, το 1 θα διατεθεί για αγορά φαρμάκων, εξοπλισμού και τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού. Τα υπόλοιπα 4 σε μισθούς άλλων ειδικοτήτων, αγορά προμηθειών, κοντέινερ κλπ.

 

* Γιατροί του Κόσμου

Οι ΓτΚ Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας λαμβάνουν αρχικά 7 εκατομμύρια ευρώ για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στις δομές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσουν 4 σταθερές δομές και 4 κινητές ενώ μια ακόμη μονάδα θα καλύπτει ενδεχόμενα κενά. Οι ομάδες θα δραστηριοποιηθούν στο Ελληνικό και ίσως στο Σκαραμαγκά. Εκτός Αττικής η δραστηριότητα επεκτείνεται στο Κουτσόχερο Λάρισας, στον Κατσικά Ιωαννίνων, στα Γιαννιτσά, στο Χαλκερό Καβάλας και τη Δράμα.

Ανοίγουν 90-110 νέες θέσεις εργασίας κυρίως για γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς, οδηγούς, διοικητικούς.

 

πρόσφυγες Σχιστό

OXFAM

Η OXFAM σκοπεύει να συνεργαστεί με την Άρσις, την Action Aid και το Greek Council for Refugees κατά την υλοποίηση του προγράμματος σε πέντε κέντρα της Ηπείρου: στην Φιλιππιάδα, τον Κατσικά, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο και την Κόνιτσα.

Για το έργο οι ΜΚΟ θα λάβουν από την DG ECHO, αρχικά, 6 εκατομμύρια ευρώ. Τα στελέχη τους υπολογίζουν ότι δημιουργούνται 25 θέσεις εργασίας για παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις υγιεινής και ύδρευσης, την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης –εκτός από τρόφιμα- και τη βελτίωση των καταλυμάτων, την επισιτιστική ασφάλεια και παροχή κουπονιών, τη στήριξη ευπαθών ατόμων καθώς και την κατασκευή κι οργάνωση των χώρων αυτών.

 

* Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Η ΜΚΟ δουλεύει στο Ελληνικό πραγματοποιώντας παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις εγκαταστάσεις κι έχοντας ευθύνη για τη σίτιση, την προστασία ευάλωτων ομάδων κα. Θα δραστηριοποιηθεί στο Κουτσόχερο Λάρισας ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Σκαραμαγκά.

Συνεργάζονται με τη νομική ΜΚΟ «Αίτημα» για περιπτώσεις ασύλου και ενδέχεται να μοιράσουν αρμοδιότητες στην Greek Refugee Council και τη Μετάδραση, για διερμηνεία. Δημιουργήθηκαν 110 θέσεις εργασίας.

Από τα 8 εκατομμύρια που τους αναλογούν στην πρώτη φάση του προγράμματος, τα 6 αναμένεται να δαπανηθούν σε τρόφιμα, βελτίωση υποδομών, νομική προστασία. Τα υπόλοιπα 2 σε γραφεία, ενοίκια, έξοδα διαμονής, μισθοδοσία, έξοδα κίνησης κλπ

 

*International Rescue Committee

Η οργάνωση παρεμβαίνει σε οκτώ δομές: στα Διαβατά, στο Χέρσο, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιαννιτσά, σε δυο δομές της βόρειας Ελλάδας και δυο της Αθήνας που αναμένεται να προσδιοριστούν.

Χρηματοδοτούνται αρχικά με 10 εκατομμύρια ευρώ από την DG ECHO για έργα υγιεινής και βελτιώσεις υποδομών, προστασία ευπαθών και τέλος οικονομική υποστήριξη μέσα από τον εφοδιασμό των προσφύγων με προπληρωμένες κάρτες αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης.

Μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν, λένε στελέχη της ΜΚΟ, 300 νέες θέσεις εργασίας (170 για προστασία ευπαθών ομάδων, 70 σε έργα υποδομών, 20 στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, 40 διοικητικές).

πρόσφυγες Σχιστό

Save the Children

Αναμένεται να υλοποιήσουν δράσεις με Praksis, Αρσις, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τον Φάρο κ.α. ΜΚΟ.

Η οργάνωση προσλαμβάνει προσωπικό για 150 θέσεις, χωρίς πάντως να έχει διευκρινιστεί σε ποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα δραστηριοποιηθεί.

Με την αρχική επιχορήγηση των 7 εκατομμυρίων της ECHO το έργο επικεντρώνεται στην δημιουργία φιλικών χώρων προς τα παιδιά, τις μητέρες, στην ανεπίσημη εκπαίδευση, εγκαταστάσεις φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά, κινητές ομάδες διάσωσης παιδιών σε κίνδυνο κα.

 

  • Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Οι δράσεις που θα αναληφθούν αφορούν χώρους και δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα. Θα επικεντρωθούν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών υγιεινής, στην κατασκευή προσωρινής στέγασης (σκηνές, οικίσκοι, κτλ.), σε παροχή βασικών ειδών, σε δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών προσφύγων κ.α., σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από τα 25 εκατομμύρια  που θα λάβει, σε πρώτη φάση, το μεγαλύτερο ποσό (18 εκατ. περίπου) θα δαπανηθεί στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, την κατασκευή προσωρινής στέγασης και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής. Το υπόλοιπο θα καταναλωθεί για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών και το μικρότερο μέρος θα καλύψει δράσεις συντονισμού και διαχείρισης.

 

* Ερυθρός Σταυρός    

Επικεφαλής συνεργάτης της DG ECHO είναι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και εκτελεστής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Το πλάνο δράσης που έχει αναπτύξει η οργάνωση περιλαμβάνει κλινικές κινητές ομάδες (κοντέινερ, αυτοκίνητα) σε Σάμο, Χίο, Πειραιά, Σκαραμαγκά, Ειδομένη, Ν. Καβάλα, Χέρσο, Ωραιόκαστρο, Ριτσώνα κ.α., διάσωση, διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική στήριξη, κ.α.

Τα 15 εκατομμύρια που αναλογούν στην οργάνωση μπαίνουν, όπως εξηγούν στελέχη, σε έναν κουμπαρά που έχει αναπτυχθεί από τον Μάιο του 2015 και διαθέτει 25 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τη Γενεύη. Μεγάλο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης (5-10 εκατ) θα απορροφηθεί στο κομμάτι της υγείας (υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη) και τα 5 στην αγορά και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε όλο το πλάνο δράσης ασχολούνται περίπου 80 άτομα με καθαρό μισθό περίπου 1000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here