Φτιάχνει ελεγχόμενους «οικονομικούς παράδεισους» η Ρωσία για να κλείσει την κάνουλα προς το εξωτερικό

Νομοσχέδιο για την δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών στην ρωσική επικράτεια αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη ρωσικη Βουλή σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να δημιουργούν υπεράκτιες εταιρείες -οffshore- σε ρωσικό έδαφος, ώστε να σταματήσει η δημιουργία τέτοιων εταιρειών στο εξωτερικό και η αντιστοιχη φυγή κεφαλαίων.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την δημιουργία ειδικών περιοχών στα νησιά Ρούσκι (στα βορειοανατολικά της χώρας) και Οκτιάμπρσκι (νησάκι σε ποταμό του ρωσικού  εξκλάβιου του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική).

Kara seaRU.PNG

Kaliningrad in Russia.svg

 

Ο ρώσος υπουργός οικονομικών Μαξίμ Ορέσκιν, δήλωσε στην Vedomosti ότι το νομοσχέδιο έχει μελετηθεί απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία και λεπτομέρειες τα οποία θα μελετηθούν περαιτέρω κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην ρωσική βουλή. Ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου «εξαιτίας των δύσκολων συγκυριών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής». Εννοουσε και το εμπάργκο και τις ασφυκτικες οικονομικές πιέσεις προς τη Ρωσία απο ΗΠΑ και Ευρωπαιους, αλλά και τις ειδικότερες πιέσεις  Αμερικανών και Βρετανών εναντίον Ρώσων κεφαλαιοκρατών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία).

«Στόχος μας είναι», είπε, «να προσφέρουμε κίνητρα στις ρωσικές επιχειρήσεις ώστε να μην καταφεύγουν σε υπεράκτιες εταιρείες στο εξωτερικό»

Φυσικά θα λειτουργήσει και το αντίστροφο, δηλαδή καπιταλιστές του εξωτερικου πιθανόν να κατευθυνθούν στους δύο ρωσικους φορολογικους παραδείσους  για ξέπλυμα χρημάτων ή αποφυγή φορολόγησης ανί να «τρέχουν» στα νησιά Κέιμαν  και αλλού. Οι  γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι, άλλοι πιο πολύ κι άλλοι λιγότερο, είναι οι εξής:

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here