«Εφυγε» στα 59 της χρόνια η κόρη του Τεγόπουλου, Μάνια

Την τελευταία της πνοή άφησε η Μάνια Τεγοπούλου στο νοσοκομείο Ιασώ General όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με κίρρωση του ήπατος, εν αναμονή (ματαίως όμως) μεταμόσχευσης.

Η Μάνια Τεγοπούλου, κόρη του Xρήστου Τεγόπουλου, ήταν η τελευταία εκδότρια της Ελευθεροτυπίας και την ανέλαβε στα 46 της χρόνια, όταν πέθανε ο 86χρονος πατέρας της, το 2006. Η εφημερίδα έκλεισε μια φορά το 2011 και ξανάνοιξε για λίγο αλλά το 2014 έκλεισε οριστικά.

Είναι εντυπωσιακό με πόσο μένος αναφέρονται σήμερα στη νεκρή πολλοί συνάδελφοι που δεν άντεξαν την ιδιοσυγκρασία της και που τη θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη για το κλείσιμο της «Ελευθεροτυπίας». Στο Facebook διαβάζει κανείς σήμερα ακόμα και σχόλια όπως «χαίρομαι που τα τίναξε»……….

Η Μάνια ήταν όντως απρόβλεπτη, δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια να γίνει συμπαθής και αποδεκτή, αντιεξουσιάστρια έως αναρχική πολιτικά,  έκανε χρήση ουσιών και αλκοόλ (όπως εξάλλου και ο πατέρας της), δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την «Ελευθεροτυπία» την οποία ουσιαστικά δεν ήθελε ποτέ να αναλάβει και όταν την ανέλαβε όπως ήταν φυσικό, τίποτα δεν πήγε καλά.

Ομως η «Ελευθεροτυπία» έτσι κι αλλιώς παρέπαιε όπως όλα τα έντυπα μετά το 1990 και η κατρακύλα μπορούσε να αναστραφεί εξαιρετικα δύσκολα -η Τεγοπούλου προφανώς δεν ήταν  σε θέση να αντιστρέψει την πορεία, ομως είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούσε να την αντιστρέψει και οιοσδήποτε άλλος. Απέλυσε εξάλλου και τον επι 30 χρόνια διευθυντή της Ελευεθεροτυπίας Σεραφείμ Φυντανιδη και δεν βρήκε ανάλογους διαδόχους για τη θέση του.

Η Τεγοπούλου και η αδελφή της, Ελένη Μκαρή Τεγοπούλου (ηθοποιός) ορφανές απο μητέρα, μεγάλωσαν με τον αριστερό πατέρα τους στο Παρίσι (επί συνταγματαρχών) και εν συνεχεία στην Αθήνα

Η ίδια (όπως και ο πατέρας της) στήριζε αριστερές και αντιεξουσιαστικές θέσεις, ήθελε η εφημερίδα να μείνει όπως ήταν (κάλυπτε αριστερό και εξωκοινοβουλευτικό χώρο), προέβαλε απο τη 17Ν τον Γιωτόπουλο και όχι τον Κουφοντίνα, και γενικά είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για τους «συστημικούς» πολιτικούς. Παρόμοιες θέσεις είχε και ο πατέρας της, αλλά εκείνος συντηρούσε κάποιες στοιχειώδεις σχέσεις επειδή και προσωπικότητα είχε διάφορη (και πιο συμβατικη ιδιοσυγκρασία από της Μάνιας), αλλά είχε «για τις ισορροπίες» και το Φυντανιδη -πρόσωπο το οποίο η Μάνια δεν αποδεχόταν.

Η Μάνια, όπως και ο πατέρας της, αποστρεφόταν τις δεξιώσεις και τις κοινωνικές φιγούρες. Η ίδια  παντρεύτηκε,έκανε παιδί και χώρισε δίχως να το μάθει κανείς (τόσο πολύ περιφρουρούσε την προσωπικη της ζωή) και δεν είχε σε καμία εκτίμηση ούτε το οικονομικό, ούτε το πολιτικό, αλλά ούτε και το δημοσιογραφικό κατεστημένο. Ομως δεν είχε και την πρόθεση ή τον οπλισμό να παλέψει εναντίον τους αποτελεσματικά, και οδήγησε την Ελευθεροτυπία σε μια καθοδική πορεία. Ηταν σίγουρα μια ιδιόρρυθμη sui generis περίπτωση, στην οποία όμως σίγουρα δεν αξίζει κανείς να γράφει μετά θάνατο όσα πικρόχολα αναγράφονται, κυρίως απο ανθρώπους που δυσαρεστήθηκαν επειδή με το κλεισιμο της Ελευθεροτυπίας έμειναν απελπισμένοι στο δρόμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here