Κοτζιάς: Κονιορτοποίησε τα έωλα επιχειρήματα της ΝΔ-Κατέθεσε έγγραφα ότι δεν διαπραγματεύονταν erga omnes-Είχε αποδεχθεί «μακεδονική» ιθαγένεια η Ντόρα

ΦΩΤΟ: EUROKNISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και ιδίως στα έργα και τις ημέρες της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, σημειώνοντας πως το όνομα για την ονομασία της ΠΓΔΜ «είναι πέρα για πέρα erga omnes».

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και ανέτρεψε όλα τα έωλα επιχειρήματα της ΝΔ στη συμφωνία, καταθέτοντας δεκάδες, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, από τις διαπραγματεύσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και ιδίως η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Οπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονταν ένα όνομα έναντι όλων αλλά μόνο για διεθνή χρήση, αναγνωρίζοντας το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας στο εσωτερικό της!

Επίσης ανέφερε ότι ένα από τα ονόματα που συζητούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν το Μακεδονία-Σκόπια, κι αυτό μόνο για διεθνή χρήση. Διάβασε ακόμη έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποδεχθεί ως βάση συζήτησης του σύνθετου ονόματος το Βόρεια Μακεδονία», το οποίο τώρα τάχα απορρίπτουν μετά βδελυγμίας!

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια παλαιότερη διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει κανείς. «Εκαλείτο ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ και έλεγε να περάσει ως απόφασή του οργάνου, για να το εφαρμόσει ως τέτοια η Ελλάδα», σημείωσε.

«Μαζί με ποιους σας φοβίζει το όνομα Βόρεια Μακεδονία; Αυτούς που κάνουν καριέρα και ξοδεύουν το ΑΕΠ μιας χώρας για αλυτρωτικά αγάλματα», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα» σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε πως «η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς».

Μετά την αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη, που κατεθεσε τρια έγγραφα για να δικαιλογήσει τη στάση της, ισχυριζόμενη ότι δεν δεχόνταν την μακεδονική εθνότητα, ο κ.Κοτζιάς διάβασε κι άλλα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η κ. Μπακογιάννη είχρ αποδεχθεί την μακεδονική ιθαγένεια.για την οποία τώρα κόπτεται.

Επίσης απαντώντας στον κ. Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίσθηκε ότι παραχωρούμε ΑΟΖ δίνοντας άδεια πρόσβασης του περίκλειστου κράτους στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιας του είπε ότι απλά επαναλαμβάνεταο το άρθρο 13 της ενδιάμεσης συμφωνίας που είχε ψηφίσει το 1995, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here