Η Μέρκελ αναζητά συμβιβασμό με τον σκληρό δεξιό Ζεεχόφερ στο προσφυγικό-Προς άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Αυστρίας-Θέλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός ΕΕ

Ολοταχώς προς τα ακρο-δεξιά οδεύει η ΕΕ με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό και μπροστάρη τους ακροδεξιούς υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Ιταλίας με την σκληρή πολιτική των οποίων συμπλέει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζεεψόφερ, ηγέτης του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυβαρίας, συνεταίρου της Μέρκελ στον κεντροδεξιό CDU.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel επιχείρησε σήμερα να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους Βαυαρούς συμμάχους της σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να αναστρέψει την κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αντιπαράθεση της Καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών, Horst Seehofer και το κόμμα του CSU, εστιάζεται σε ένα προσχέδιο του τελευταίου σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί μία αυστηρή γραμμή στο προσφυγικό πριν τις δύσκολες εκλογές του Οκτωβρίου στη Βαυαρία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος διαφωνεί με το σημείο του σχεδίου που επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να μη δεχτούν πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα της Γερμανίας, εάν πρώτα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. στο νότο. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ολική αναστροφή της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζει η A. Merkelαπό το 2015. Κάτι τέτοιο δε,  θα οδηγούσε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν το ίδιο ενώ σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η καλύτερη προσέγγιση είναι μία ευρέως αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση.

Η ίδια επίσης, φαίνεται ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο της 28ηςκαι 29ηςΙουνίου όπου θα επιδιώξει να κλείσει διμερείς και τριμερείς συμφωνίες με κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπου καταγράφονται αρχικά οι πρόσφυγες όταν εισέρχονται στην Ε.Ε. και στη συνέχεια επιθυμούν να κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.

Η Annegret Kramp-Karrenbauer, πάντως, ΓΓ του CDU, και κοντινή της Merkel ,έδωσε ένα ακόμα στίγμα αυτής της πίεσης: δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν βλέπει εύκολη την ανεύρεση συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά φαντάζεται ότι θα μπορούσε να επικυρώσει «διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε κάποια κράτη, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, που  έχουν τους ίδιους στόχους με το CSU». Η αναφορά σε Ελλάδα και Ιταλία δεν είναι ανώδυνη, σχολιάζεται. Οι δύο αυτές χώρες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν με τις προτάσεις Seehofer.

Μολονότι μπορεί να μοιράζονται κάποιους στόχους αυστηροποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υποδεχτούν τους «Δουβλινέζους» που θα επαναπροωθούνται από την Γερμανία, με την δικαιολογία ότι έχουν φτάσει φεύγοντας από την Μέση Ανατολή ή την Αφρική  πρώτα στις δικές τους χώρες.

Η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, είναι αποφασισμένη να εντάξει το ζήτημα στις προτεραιότητές της. Η χώρα σχεδιάζει, ειδικότερα, να δημιουργήσει «κέντρα υποδοχής» μεταναστών εκτός της επικράτειας της Ένωσης. Ανάμεσα στις προτεινόμενες χώρες, ο Τύπος κάνει αναφορά στην Αλβανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here