Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία-Αρνούμαι μια φοβική και μίζερη Ελλάδα-Πατριωτισμός είναι να γίνουμε ηγέτιδα χώρα στην περιοχή-Εκθετοι Σαμαράς, Μητσοτάκης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Αναλαμβάνω την πολιτική και ιστορική ευθύνη για τη συμφωνία. Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Αρνούμαι τη φοβική και μίζερη αντίληψη για τη χώρα μου. Αυτή την αντίληψη που «πούλησαν» δεκάδες έμποροι του πατριωτισμού».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία και τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Τόνισε πως δεν περιλαμβάνει αναφορά σε «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα και εξαπέλυσε παράλληλα βολές στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα σε λίγες μέρες υπήρξαν θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια. «Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης. Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα, διαφυλάττοντας τα εθνικά της συμφέροντα και την Ιστορία της, πρόσθεσε ακόμη ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια».

Όπως είπε, «ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα, η Ν.Δ. επέλεξε να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου, την πρόταση μομφής».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι «μας είπατε πως με αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Με πανομοιότυπες τοποθετήσεις με τους εθνικιστές του VMRO, περί “ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας”, νομιμοποίησαν τον εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», συνέχισε ο Πρτωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε πως «κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ομολογώ, θα ήθελε να την έχει στο τραπέζι. Γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται «Μακεδονικό» έθνος».

Ανέφερε εξάλλου ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά τα σύμβολά μας, τα ιστορικά μας πρόσωπα και πλέον υπάρχει ρητή και σαφής αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μέσω των συμβόλων κ της ιστορίας μας». Τόνισε ότι στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα.

Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση». Κατηγόρησε, δε, τον κ. Σαμαρά για «εμπόριο πατριωτισμού» προκειμένου «να χτίσει πολιτική καριέρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here