Θεσ/νίκη: Δικαστήριο καταδίκασε χρυσαυγίτες… αλλά και θύματα της επίθεσης!

Μιά απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, έλαβε το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης γόσον αφορά την δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά μελών της ΚΝΕ,  στις 7 Νοέμβρη του 2012, τα οποία μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας αλλά και σε εργάτες που έτρεξαν να τους βοηθήσουν.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία. Ωστόσο καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσης τους, τα οποία αμύνθηκαν στη απρόκλητη επίθεση των χρυσαυγιτών και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα θύματα βρίσκονταν σε άμυνα και υιοθέτησε την λογική της συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα.

Η δικογραφία για αυτή τη δίκη έχει συσχετιστεί πάντως με τη γνωστή δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη δράση της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η δικηγόρος των θυμάτων που παρέστη ως πολιτική αγωγή, ανέδειξε ότι η επίθεση που δέχθηκαν ήταν εξαιρετικά βίαιη κατά τη γνωστή τακτική των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Και τόνισε ότι το κίνητρο της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, ήταν πολιτικό. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ενοχλήθηκαν από την εξόρμηση της ΚΝΕ και την αφίσα που είχαν κολλήσει για καταδίκη και απομόνωση της ΧΑ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών προσπάθησε να παρουσιάσει το γεγονός ως μια απλή συμπλοκή δύο πλευρών χωρίς πολιτικό κίνητρο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή και ΚΝΕ, έχουμε έναν απλό ξυλοδαρμό».

Το ιστορικό της επίθεσης

Θυμίζουμε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής, Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα δύο μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της ΑΓΝΟ και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχθηκαν επίθεση. Μάλιστα μήνυσαν και έναν άνθρωπο άσχετο με τα γεγονότα, ο οποίος δεν βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ημέρα.

Από 902.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here