Υπόθεση υποκλοπών: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη-Διώξεις κατ΄αγνώστων

Δεκατρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της πολύκροτης υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, η τρίτη κατά σειρά δικαστική έρευνα, κατέληξε στην άποψη ότι ο θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό, οφείλεται σε δολοφονική ενέργεια και όχι αυτοκτονία. Ο Τσαλικίδης βρέθηκε απαγχονισμένος  λίγους μήνες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις παρακολουθήσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στελεχών της κυβέρνησής του.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής ερευνάς του εισαγγελέα Γρήγορη Πεπονή στην τρίτη κατά σειρά προσπάθειά της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση.

Οι δυο προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για αυτοκτονία με το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ να αποφαίνεται διαφορετικά ανοίγοντας εκ νέου το φάκελλο. Κι αυτό γιατί το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, καθως προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Έτσι η έρευνα που ξεκίνησε με αυτή την αφετηρία τον Νοέμβριο του 2017 από τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη , κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Για την υπόθεση του 39χρονου είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here