Κωνσταντίνος Ρωμοσιός: Μαρμαρωμένος Βασιλιάς

                           

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 O μικρός Λύκιος, ο ορφανός πρίγκιπας του μεγάλου οίκου των Λαβδακιδών, μεγαλώνει ήσυχα κι ευτυχισμένα στην πόλη του Ήλιου, μαζί με τον Κλείνο, φίλο και προστάτη του. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει πάντα το μυστηριώδες άγαλμα του Μαρμαρωμένου Βασιλιά που κανείς δεν γνωρίζει την ιστορία του  κι ας είναι το οικείο έμβλημα της πόλης.

Ωστόσο οι ειρηνικές ημέρες περνούν, τις διαδέχεται μια σκοτεινή εποχή που φέρνει στον λαό τη δυστυχία και τον τρόμο. Αόρατοι εχθροί σφαγιάζουν ανυποψίαστους πολίτες και κοπάδια εξαφανίζονται από τα βοσκοτόπια τους…
Η χώρα σταδιακά βυθίζεται στον τρόμο και σκλαβώνεται από αλλόκοτα πλάσματα που μοιάζουν με κανονικούς ανθρώπους…
Τελχίνες και Τιτάνες, πλάσματα με υπερφυσικές ικανότητες κατακυριεύουν την πόλη του Ήλιου και τη βυθίζουν στο σκότος. Μοναδική ελπίδα, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς…

-Έχετε μια μακρά πορεία στην Φαντασιακή Λογοτεχνία στην Ελλάδα. Το τελευταίο σας βιβλίο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, συνεχίζει την παράδοσή σας ή βαδίζει σε νέα μονοπάτια;

Η αλήθεια είναι πως αν δεν είσαι επαγγελματίας συγγραφέας δεν μπορείς ν’ απόσχεις από τις ρίζες σου. Ο επαγγελματίας παράγει ένα προϊόν που επιθυμεί να είναι εμπορικό, αφού ζει από τις πωλήσεις του. Γι αυτό και οι μοναδικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι οι συγγραφείς ροζ λογοτεχνίας. Εγώ δεν ήμουν ποτέ επαγγελματίας συγγραφέας. Έγραφα και γράφω γιατί θέλω να πω κάποια πράγματα. Τις πιο πολλές φορές όχι political correct. Και υπάρχει ένα κοινό που με διαβάζει. Και κάποιοι από αυτούς φανατικά. Και τους ευχαριστώ γι αυτό. Η διαφορά της φαντασιακής λογοτεχνίας από την ρεαλιστική είναι η διαφορά μιας φωτογραφίας από ένα ζωγραφικό πίνακα. Και εμένα μου άρεσε πάντα η ζωγραφική.

-Σε τι διαφέρει λοιπόν το νέο σας βιβλίο από τα προηγούμενα;

Είναι πιστεύω πολύ πιο ώριμο. Θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι για ενήλικες. Γιατί η διδαχτική δύναμη ενός μύθου είναι η ισχυρότερη. Στην πραγματικότητα έχει την δομή ενός ιστορικού μυθιστορήματος μυθοπλασίας. Ανάγεται στην απαρχή της καταγεγραμμένης Ιστορίας, όταν όλες οι εξιστορήσεις είναι περισσότερο μυθολογία και λιγότερο ιστορία.

-Παρόλα αυτά ο αναγνώστης του ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ μπορεί να βιώσει ένα περιβάλλον τόσο μεσαιωνικό όπως του Αρθούρου και των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης όσο και καθαρά ηρωικής φαντασίας όπως αυτό του Κόναν του Κιμμέριου.

Σκόπιμα το πλαίσιο έχει στοιχεία οικεία στον αναγνώστη από όλες τις ιστορικές περιόδους, ώστε να πλάσει αυτός το περιβάλλον που αναπτύσσεται η ιστορία μας ανάλογα με τα δικά του στάνταρντς. Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στους προϊστορικούς χρόνους ή στην μεσαιωνική Ευρώπη ή ακόμη και σε κάποια βυζαντινή επαρχία. Όμως προς το τέλος του μυθιστορήματος ο αναγνώστης ανακαλύπτει τα ιστορικά ίχνη των ηρώων.

– Όπως και σε όλα τα προηγούμενα μυθιστορήματά σας έτσι και στον ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ δημιουργείτε μια κινηματογραφική πλοκή και εξιστόρηση. Όποιος ξεκινήσει την ανάγνωση της πρώτης σελίδας θέλει να φτάσει οπωσδήποτε στην επόμενη και στην επόμενη μέχρι το τέλος. Δεν μπορείς ν’ αφήσεις στην μέση το βιβλίο αυτό. Όμως εκτός από την δράση των ηρώων και τα δρώμενα της ιστορίας το νέο σας βιβλίο αναπνέει μια βαθειά φιλοσοφική διάθεση. Ήταν ηθελημένο αυτό ή προέκυψε στην πορεία γραφής της νουβέλας;

Δεν ήθελα να γράψω ένα στρατευμένο βιβλίο, ένα βιβλίο κατήχησης. Σκοπός μου ήταν οι ήρωες μέσα από τις ενέργειές τους να διδάξουν τις αιώνιες αλήθειες της ανθρώπινης μοίρας. Όσα πράττουν και πολύ περισσότερο όσα οι ήρωες της ιστορίας λένε, έχουν ένα φιλοσοφικό στοχασμό που σε καμιά στιγμή δεν κουράζει, αντίθετα ενσωματώνονται ασυναίσθητα στην δράση κάνοντας τον αναγνώστη τελικά σοφότερο και πληρέστερο. Χάσαμε σαν κοινωνία το ηρωικό στοιχείο. Δεν έχουμε πια ήρωες. Και τους χρειαζόμαστε άμεσα. Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι αυτή: ο δρόμος που διαβαίνουν οι ήρωες.

Τελικά σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;

Σε όλους. Από ένα παιδί 14 χρονών μέχρι έναν γέρο 90 ετών. Η ιστορία έχει δράση, έρωτα, πάθος, αυτοθυσία και κυρίως ανακαλύπτουμε ξανά τις βασικές αλήθειες της ζωής, που έχουμε ξεχάσει μέσα την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα κλείνοντας την συνέντευξη να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των εκδόσεων ΩΚΕΑΝΟΣ – ΕΝΑΛΙΟΣ γιατί μετά από 25χρονη συνεργασία μου με άλλον εκδοτικό οίκο, αμέσως μόλις τους χτύπησα την πόρτα, όχι μόνο την άνοιξαν διάπλατα αλλά και με αγκάλιασαν με θέρμη. Τους ευχαριστώ όπως και την ιστοσελίδα σας για την συνέντευξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here