Τι γράφουν οι ξένοι για το «θρίλερ» στο Eurogroup

Πώς αντιμετώπισαν οι ξένοι ανταποκριτές στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μέσων στα οποία εργάζονται  την σημερινή απόφαση για την Ελλάδα μετά το σχεδόν ολονύχτιο θρίλερ;

Associated Press (αμερικανικό): «Κατέληξαν σε συμβιβασμό μετά από πολύωρες συνομιλίες που ήταν δύσκολες, παρότι αναμένονταν πιο βατές τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά δεν στάθηκε εύκολη η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της -μια συμφωνία που στοχ είχε η χώρα να βγει με ασφάλεια από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου και να αντιμετωπίσει ξανά τις αγορές. Η Ελλάδα προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία προώθησε την περασμένη εβδομάδα μια τελευταία δέσμη οικονομικών μέτρων που απαιτούν οι πιστωτές, όπως τις περικοπές στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη αλλά και στο αφορολόγητο. Μόλις ολοκληρωθεί «το πρόγραμμα διάσωσγς», η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της δανειζόμενη άμεσα η ίδια από τις διεθνείς αγορές ομολόγων»

Η βρετανικη εφημερίδα Guardian γράφει:

«Δύσκολες και πολύωρες συνομιλίες, εξασφάλισαν τελικά στην Ελλάδα την 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και τη δόση 15 δισ. ευρώ. Ακομα πάντως και με το τέλος του προγράμματος διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα και οι οικονομικές πολιτικές της θα τελούν υπό αυστηρή επίβλεψη. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Λουξεμβούργο επικεντρώθηκε στο κατά πόσο πρέπει να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών αυτών με την παράταση των προθεσμιών. Η απόφαση χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το οριστικό τέλος της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν στο χείλος εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος».

Οι  Financial Times (συντηρητικό μέσο) αναφέρουν:

«Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία. Βασική προτεραιότητα στις συνομιλίες ήταν η κατάρτιση ενός σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα μπορούσε να πείσει το ΔιεθνέςΝομισματικό Ταμείο ότι τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε βιώσιμη πορεία μετά από χρόνια διαφωνιών μεταξύ του Ταμείου της Ουάσινγκτον και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, αλλά δήλωσε ότι το ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας»

H βρετανική Telegraph αποδίδει τις καθυστερήσεις στη Γερμανία:

«Η συμφωνία αναμενόταν να ολοκληρωθεί σύντοιμα, αλλά η αντίσταση των Γερμανών που ειναι και αυτοί που έχουν δανείσει τα περισσότερα στην Ελλαδα, έσυραν τη συζητήση επι 6 ώρες»

Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Figaro επισης αποδίδει το «μαραθώνιο» στις γερμανικές ενστάσεις:

«Οι συζητήσεις τράβηξαν σε μάκρος γιατί τελευταία στιγμή πείσμωσε η Γερμανία. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τη μεσολάβηση των Γάλλων και οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν τελικά σε μέτρα που θα κάνουν εξάλλου το χρέος της χώρας βιώσιμο»

Η σχετικά αριστερή Liberation γράφει

«Σε καθεστώς ημι-ελευθερίας η Ελλάδα μετά τη συμφωνία. Δεν χάρισαν βέβαια  τίποτα στην Αθήνα, αφου θα παραμείνει υπο εποπτεία για πάρα πολλά χρόνια μέχρις ότου ξεχρεωσει και το τελευταίο ευρώ που οφείλει»

Για την άλλοτε  «φιλελληνική»  Liberation για όλα φταιει ουσιαστικά «το κράτος διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα» και οι συντάκτες προφανώς βλέπουν ως «πελατειακή σχέση» το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί (συντηρητικοί και μη) δεν κοιτούσαν να περισώσουν απλώς «πελάτες ψηφοφόρους» αλλά ένα σχετικά ανθρώπινο βιοτικο επίπεδο στη χώρα μας. Για τους συντάκτες της Liberation όπως και των περισσοτέρων ξένων εντύπων, όλοι νοιάζονταν για ψηφοθηρία και το γεγονός ότι οι «μεταρρυθμισεις» εξόντωναν τον ελληνικό λαό πουθενά δεν μνημονεύεται ως κινητρο naturellement….

«Οι  Ευρωπαίοι συνέχιζαν να εμπιστεύονται ένα κράτος που σε μεγάλο βαθμό ήταν ανίκανο να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις», γράφει η Liberation. «Οι Έλληνες πολιτικοί αρνουνταν να δουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα τους, καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Έτσι, ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις που παρέμεναν μέχρι και το 2014 στην ουσία θεωρητικές εκτός απο κάποιες περικοπές σε μισθους και συντάξεις. Αυτή ήταν η διαφορά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο. Τέλος, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης της ΣΥΡΙΖΑ, ενός ριζοσπαστικου κόμματος που μετεξελίχθηκε σε σοσιαλδημοκρατικό, ο οποίος ήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ο οποίος ήταν ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών. Μετά από διαπραγματεύσεις που δεν μπορούσε να κερδίσει και όταν ειδε ότι  η απειλή εξόδου από την Ελλάδα της ζώνης του ευρώ δεν φόβιζε κανέναν,  ο νέος πρωθυπουργός παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2015  και εφάρμοσε με ζήλο τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούσε η Ευρωομάδα. Σήμερα, η οικονομία λειτουργεί καλά, αυξάνεται το ΑΕΠ, μειώνεται η ανεργία. Αλλά η χώρα δεν έχει βγει από το καθεστώς: από το 2023 θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το τεράστιο χρέος που έχει συνάψει με τους εταίρους της υποσχόμενη μακροπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του  3,5%, κάτι που όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν μη ρεαλιστικό. Η Ελλαδα έχει δρόμο μέχρι να ανακτήσει την ελευθερία της»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here