Νίκος Πλεξίδας: Η θερινή σύναξη των αστρονόμων στους Φιλιππαίους Γρεβενών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος η Πανελλήνια Εξόρμηση των Ερασιτεχνών Αστρονόμων, 21-23 Ιουλίου 2017, σε ένα από τα ορεινότερα χωριά της χώρας μας, στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή όσων αγαπούν και μελετάνε τον έναστρο ουρανό. Μιλάμε με τον Νίκο Πλεξίδα, πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας.

-Ο σκοπός σας;

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

-Η πρώτη εξόρμηση;

Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

-Εφέτος;

Η 11η ΠΕΕΑ διοργανώνεται φέτος από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας και αφορά κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμους, οι σύλλογοι των οποίων έχουν πλέον ξεπεράσει τους 25 σε αριθμό σε όλη την Ελλάδα, αστροφωτογράφους, αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους και όσους από το ευρύ κοινό λατρεύουν την αστρονομία και τον έναστρο ουρανό.Εκεί καλούνται να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν και κυρίως να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν τον νυχτερινό ουρανό υπό συνθήκες χωρίς φωτορύπανση. Για το λόγο αυτό επιλέγονται για κάθε εξόρμηση προορισμοί μακριά από τα φώτα των πόλεων.

-Κεντρική ομιλία;

Το θέμα της είναι «Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno”. Ομιλήτρια η  Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού η οποία εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires, στο Παρίσι, το Heliophysics Science Division NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD, στις ΗΠΑ και την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά το πέρας της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ. Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας και της Διαστημικής Φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.

Οι  φωτογραφίες από προηγούμενες εξορμήσεις των Αντώνη Φαρμακόπουλου και Βασίλη Μεταλληνού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της 11ης ΠΕΕΑ  peea.astrodym.gr  ή επικοινωνήστε με τους:

Νίκο Πλεξίδα, πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας 6939669800, plxnikos@gmail.com

Νίκο Τζήμκα, αντιπρόεδρο του Συλλόγου: 6937219339

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here