Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό από Φεβρουάριο, εισηγείται η υπουργός Εργασίας

Στα 50 ευρώ θα ανέλθει η αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο και θα αφορά περίπου 800.000 εργαζόμενους που σήμερα αμείβονται με τα κατώτατα όρια, αλλά και όσους θα ενταχθούν στη συνέχεια στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής» της Κυριακής, την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα εισηγηθεί το ποσό της αύξησης στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει η σχετική υπουργική απόφαση. Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 – 640 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση περίπου 160.000 μισθωτοί έως 25 ετών θα πάρουν αύξηση πάνω από 20%, υπερδιπλάσια σε σχέση με όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια, ενώ την αύξηση θα λάβουν και όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μετά τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε με τους «κοινωνικούς εταίρους» -χωρίς την παρουσία της ΓΣΕΕ- προτείνει στο πόρισμα που παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας αύξηση 5% – 10% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ. Ωστόσο το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες της οποίας θα οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αύξηση και στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με εκτίμηση του ομότιμου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββα Ρομπόλη, η αύξηση στον κατώτατο μισθό, υπολογισμένη σε όλες τις κατηγορίες μισθωτών, δηλαδή των νέων κάτω των 25 ετών που αμείβονται σήμερα με τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό, όσων αμείβονται με τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ και των εργαζομένων με μερική απασχόληση, θα διαμορφώσει συνθήκες αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,47%. Δηλαδή η η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβάλει με αυτό το ποσοστό στην αύξηση που θα καταγράψει το ΑΕΠ το 2019.

Όπως δηλώνει ο Σάββας Ρομπόλης στην «Αυγή» της Κυριακής, «η αύξηση στον κατώτατο μισθό και η μη περικοπή των συντάξεων θα συμβάλουν σε συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019 που θα φτάσει το 1%. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την εισοδηματική και οικονομική διάσταση, η μη περικοπή των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης κατά 0,5% και ως εκ τούτου στον βαθμό που τις αφορά συμβάλλουν και στην αύξηση των εσόδων της κοινωνικης ασφάλισης». Επιπλέον υπογραμμίζει ότι «η σύζευξη εισοδήματος – ΑΕΠ – απασχόλησης – κοινωνικής ασφάλισης αναδεικνύει, σε αντιδιαστολή με το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, την πολλαπλασιαστική σχέση των κοινωνικών δαπανών και των νέων πόρων που παράγονται στην οικονομία».

Από Αυγή 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here