Η γυναίκα που τάραξε τη Σ. Αραβία-βίντεο

Μια νεαρή γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο φορώντας μίνι φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι και αναστάτωσε τη συντηρητική, σουνιτική κοινωνία της.

Τοπικοί αξιωματούχοι, όπως γράφει η Washington Post επικαλούμενη μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, απαιτούν η υπόθεση να διερευνηθεί ενώ χρήστες των social media λένε πως η άγνωστη γυναίκα θα πρέπει να συλληφθεί.

Τα βίντεο, που αναρτήθηκε στο Snapchat το Σαββατοκύριακο, δείχνει τη γυναίκα να περπατά μέσα στο Ushayqir, χωριό της επαρχίας Najd  σε απόσταση περίπου 95 μιλίων από την πρωτεύουσα Ριάντ. Η γυναίκα φορά μίνι φούστα, μπλούζα που αφήνει ακάλυπτη τη μέση της και έχει ακάλυπτο και το κεφάλι της.

Τέτοια εμφάνιση, σημειώνει η WP, παραβιάζει όλες τις κυρίαρχες συντηρητικές ισλαμικές πεποιθήσεις για το πώς θα πρέπει να ντύνεται μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία. Νομικά απαιτείται να είναι καλυμμένες όταν κυκλοφορούν δημόσια φορώντας το παραδοσιακό abaya- κάτι σαν μακρύ και φαρδύ φόρεμα. Οι γυναίκες αναμένονται επίσης να φορούν κάποιου είδους χιτζάμπ ή κάλυμμα στο κεφάλι και κάποιες φορούν και νικάμπ, καλύπτοντας το πρόσωπό τους.

Παρότι οι ξένοι θεωρείται πως εξαιρούνται από αυτούς τους κανόνες και κάποιες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία συχνά βρίσκουν τρόπους να τους παρακάμπτουν, πολλοί Σαουδάραβες επιμένουν στη πιστή εφαρμογή τους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί Σαουδάραβες υποστηρίζουν πως η γυναίκα θα πρέπει να δικαστεί για τα βίντεο αυτά. Κάποιοι λένε πως εφόσον ζει στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αποδεχθεί τους νόμους της. Άλλοι όμως την υποστηρίζουν, χαρακτηρίζοντας γενναία τη συμπεριφορά της και υπενθυμίζοντας πως κάποιοι ξένοι ντύνονται με παρόμοιο τρόπο όταν επισκέπτονται τη Σαουδική Αραβία και εξαιρούνται από τον κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Είναι άγνωστο τι έγινε τελικά με την εικονιζόμενη γυναίκα. Η εφημερίδα Okaz έγραψε την Κυριακή πως τοπικοί αξιωματούχοι είχαν γράψει επιστολή στον κυβερνήτη της περιοχής ζητώντας του να αναλάβει δράση. Δήλωση έκανε και η θρησκευτική αστυνομία σημειώνοντας πως είναι ενήμερη για το βίντεο και διερευνά την υπόθεση.

https://twitter.com/KHALED_Z_KSA_24/status/886603213780258821

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here