Μόσχα: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, επικρίνει και τα Σκόπια και την Ελλάδα, τα πρώτα επειδή δεν ελαβαν υπ΄όψιν τους το ουσιαστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την δε Αθηνα, επειδή δεν προχώρησε καν σε δημοψήφισμα.

Η ανακοινωση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί επ΄αυτου να προσφύγει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, η Ρωσια έχει αναγνωρισει την fYROM ως Μακεδονια σκέτη νέτη εξαρχής -προφανώς για να κρατήσει το κρατίδιο στη σφαίρα επιρροής της και μακριά απο το ΝΑΤΟ.

Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της ‘μακεδονικής’ νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους»

«Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα προωθείται η συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».

«Βιωσιμη και σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας πρέπει να βρεθεί χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλειας έχει ξαναμιλήσει και τον περασμένο Οκτώβριο η Μόσχα, επειδή παρότι η Συμφωνια των Πρεσπων αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στον ΟΗΕ, εντουτοις το Συμβούλιο Ασφαλείας ειχε ήδη ανάμιξη απο το 1993 και αναφέρει ότι η διευθέτηση του ονοματος πρέπει να γίνεται υπο την αιγίδα του Γενικου Γραμματέα του   ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here