Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στον Αδ. Γεωργιάδη για την επίθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς: Αυθαίρετες απόψεις, δηλώνουν άγνοια και ασέβεια στο Σύνταγμα, βλάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς

Για άγνοια αν όχι ασέβεια στη συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών και συμπεριφορά που βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εγκαλεί η Ενωση Εισαγγελέων τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο κάθε εισαγγελέας διαφθοράς είναι και πολιτικό πρόσωπο», αναφερόμενος στο πρόσωπο της σημερινής εισαγγελέας διαφθοράς Ελ.Τουλουπάκη. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, έφτασε στο σημείο να ισχυριεθεί ότι την εισγγελέα διαφθορά επιλέγει η κυβέρνηση, ε΄νω είναι γνωστό ότι την επιλέγει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει αρχικά ότι «η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της ως πολιτικής διελκυστίνδας στο πεδίο πολιτικών επιδιώξεων, δεν βλάπτει μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και εκείνους που μετέρχονται τις μεθόδους αυτές, διότι έτσι επιδεικνύουν τουλάχιστον άγνοια, αν όχι ασέβεια στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Παράλληλα, συνεχίζει η Ένωση:

«Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής ότι: «Ο κάθε εισαγγελέας διαφθοράς είναι και πολιτικό πρόσωπο….. είναι κυβερνητική επιλογή……» είναι τουλάχιστον αυθαίρετες και οπωσδήποτε δηλώνουν άγνοια:

α) του γεγονότος ότι ο θεσμός της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εισήχθη από την συγκυβέρνηση το έτος 2013, με στόχο την επιτάχυνση των ερευνών και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων και

β) του ό,τι η ανάθεση των καθηκόντων του εκάστοτε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς πραγματοποιείται, ως το τότε νομοθετικό σώμα στο οποίο μετείχε και ο νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καθόρισε, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Τέλος επαναλαμβάνει η Ένωση ότι «όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να απέχουν από ενέργειες που δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών».

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν έχει εκφράσει ακόμη την καταδίκη της στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, κάτι που κάνει όμως με ευκολία για πολύ ηπιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here