Κόρμπιν: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Σαφή θέση υπέρ την επιστροφής των λεηλατημένων, από τον ‘Ελγιν, Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πήρε ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε συνέντευξή του στα«Τα Νέα», ο Κόρμπιν σημειώνει ότι μία κυβέρνηση των Εργατικών θα συζητήσει με την Ελλάδα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος Ελγιν. Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι κι εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε για το Brexit, την κρίση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τα σχέδια του κόμματός του για τη Βρετανία.

Τα Γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος,  έκλεψε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και τα μετέφερε στην Βρετανία το 1806, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα, αποτελώντας το σημαντικότερο έκθεμα του Βρετανικού Μουσείου.

Αποτελούν την εμβληματικότερη υπόθεση αρχαιοκαπηλείας παγκοσμίως, με όλες τις βρετσνικές κυβερνήσεις να αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν έστω την πιθανότητα επιστροφής τους. Το αίτημα της επιστροφής ανακινήθηκε από την Μελίνα Μερκούρη την δεκαετία του ’80 και σήμερα υπάρχουν επιτροπές που το προωθούν σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Βρετανία.

(πηγή: tvxs)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here