Τουρκο-αυστριακή σύγκρουση μετά το κλείσιμο τζαμιών και απέλαση ιμάμηδων από την κυβέρνηση Κουρτς

 

Ενταση στις σχέσεις Αυστρίας και Τουρκίας, προκαλεί η απόφαση του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να κλείσει τζαμιά και να απελάσει ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

«Το κλείσιμο επτά τζαμιών και η απέλαση θρησκευτικών αξιωματούχων λόγω ασήμαντων δικαιολογιών είναι συνέπεια του ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού και λαϊκίστικου κύματος στην Αυστρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καταλογίζει επίσης στον κ. Κουρτς ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αντί να καταπολεμήσει την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την άνοδο του εξτρεμισμού.

Η Άγκυρα αναφέρει επίσης πως η στάση της αυστριακής κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ειρηνική συνύπαρξη. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για άνοδο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη.

Η Τουρκία, τέλος, χαρακτηρίζει λυπηρό για την Ε.Ε. ότι η Αυστρία «που έχει τέτοια νοοτροπία» θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Η απόφαση της κυβέρνησης Κουρτς

«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοινώνοντας σήμερα ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Η απόφαση αυτή, διευκρίνισε ο Κουρτς, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών, ενώ σε άλλες κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here