Τουρκία: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει τη νίκη του εν μέσω καταγγελιών και ενστάσεων της αντιπολίτευσης για εκτατεμένη νοθεία-Μπαίνει στη βουλή το HDP

Σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης έχει περιέλθει η κατάσταση στη Τουρκία, με τον Ερντογάν να πανηγυρίζει τη νίκη του, με βάση τα αποτελέσματα ου ανακοίνωσε το κρατικό δίκτυο και την αντιπολίτευση,σύσσωμη να καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία και να καλεί τα μέλη τη να περιφρουρήσουν τις κάλπες.

«Ο τουρκικός λαός μού έδωσε την εντολή» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι «τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μού εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του, λέγοντας ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το AKP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ελπίζω ότι κανείς δε θα πλήξει τη δημοκρατία, ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του» πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου» τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, μ’ ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Ερντογάν.

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» είχε ανακοινώσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, την ώρα που, με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωνε το 52,8%.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπουλένβτ Τεζτσάν, επέμεινε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο«Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία και πως τα δύο κόμματα που συγκροτούν συνασπισμό θα καταλάβουν περισσότερες έδρες από αυτές του AKP.

Ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί τα αποτελέσματα. Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί» είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84%, αντίστοιχα),

Σύμφωνα με το live blog της εφημερίδας «The Guardian», το «Anadolu» αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων. Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει τον Ερντογάν νικητή. Ωστόσο, δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί κι έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

«Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει» υποστηρίζει το live blog της «Hurriyet Daily News». Όπως αναφέρει, «τη  στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%» δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν».

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,17% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 43,1%, το CHP 22,3%, το HDP 10,64% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,37%.

Το HDP, που πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του «να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή».

ου 12% των ψήφων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here