Τουρκία: Προς εκλογή Ερντογάν από τον α΄γύρο-Στο 70,5% των ψήφων παίρνει 55,08%-Μάχη στη Βουλή-Παίζεται η είσοδος του HDP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα με ποσοστό 55,08%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,4%, η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%..

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 47,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,0%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,2%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όλοι οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ενσωμάτωση είναι αρκετά μεγάλη και οι ειδικοί θεωρούν πολύ δύσκολο να πέσει ο Ερντογάν κάτω από το 50% και να χάσει την εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεμαλικό κόμμα του CHP, αμφισβητεί τη ροή των αποτελεσμάτων όπως τα μετατδίδουν τα κρατικά δίκτυα και ο υποψήφιος του Μ. Ιτζέ έχει επισκεφθεί την εκλογική επιτροπή για εξηγήσεις.

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here