Παραιτήθηκε κι άλλος πρωθυπουργός της Ρουμανίας – Γιατί διαμαρτύρονται οι Ρουμάνοι

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε παραιτήθηκε σήμερα καθώς τα ηγετικά στελέχη του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος PSD απέσυραν την πολιτική στήριξη στο πρόσωπό του.

«Η ψήφος για την απομάκρυνση του Τουντόσε ήταν συντριπτικά υπέρ», δήλωσε ένα μέλος της ηγεσίας του PSD σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Ο Τουντόσε παραιτήθηκε», δήλωσε  άλλος υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

Ο Τουντόσε είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που απομακρύνεται από το κόμμα του σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών.

Μεταβατικός πρωθυπουργός θα ορκιστεί ο Παουλ Στανέσκου, ανώτερο στέλεχος του κόμματος.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ

Η Ρουμανία κλυδωνιζεται απο συνεχεις κρισεις μετά το δάνειο απο το ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν ξεπληρώθηκε τάχιστα (μέσα σε πέντε χρονια) , αλλά με άθλια λιτότητα: έκοψαν κατά 25% όλες τις συντάξεις, ακόμα και τις συντάξεις πείνας, απέλυσαν 100.000 δημοσιους υαλλήλους βάζοντάς τους να γράψουν… εξετάσεις και όποιος δεν τις περνούσε αυτομάτως έχανε τη δουλειά του, έκοψαν παράλληλα κατα 25% τους μισθους του δημοσίου, ελαστικοποίησαν πλήρως τις σχέσεις εργασίας, δεν φορολόγησαν τους επιχειρηματίες παρά μόνο μιισθωτους και συνταξιούχους, και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα κατά της διαφθοράς πουέστειλε στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς. Το τελευταίο δεν ξέρει κανείς με τι μέτρα και σταθμά έγινε, γιατί ναι μεν δινει την εντύπωση της «πάταξης της διαφθοράς» αλλά χρησιμοποιήθηκε και για καθαρά πολιτικές διώξεις.

Ανάμεσα στους υποδικους είναι και ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το κόμμα του οποίου έχει μεν κερδίσει τις τελευταίες  εκλογές αλλά εκείνος δεν μπορει ως υποδικος να πρωθυπουργεύσει. Οπότε «σκάβει το λάκκο» διαρκώς σε όλους τους πρωθυπουργούς που ορίζονται. Ο ίδιος δικάζεται επειδή προσπάθησε να προσληφθουν δυο άτομα που δεν πληρούσαν τα προσόντα

 

Ο κόσμος πάντως διαμαρτύρεται γιατί ναι μεν έρριξαν τη δεξιά κυβέρνηση που εφάρμοσε στυγνά μέτρα λόγω του ΔΝΤ, αλλά ούτε οι σοσιαλδημοκράτες εν συνεχεία ακολούθησαν επι της ουσίας διαφορετική πολιτική. Η χώρα  είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία.

Πριν από ενάμιση χρόνο είχε παραιτηθεί άλλη μια κυβέρνηση στη χώρα (πάλι των Σοσιαλδημοκρατών) μετά τη φονική πυρκαγιά σε κέντρο στο Βουκουρέστι με 64 νεκρούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here