Τέλος στα σχόλια σε βίντεο με ανηλίκους στο YouTube -επικαλούνται την παιδοφιλία, αλλά το «δια ταύτα» είναι η διαφήμιση

Το YouTube θα απενεργοποιήσει σταδιακά τη δυνατότητα σχολιασμού σχεδόν σε όλα τα αναρτημένα βίντεο που δείχνουν παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, σε μια προσπάθεια «να προστατεύσει καλύτερα τα παιδιά και τις οικογένειες».

Η επισημη αιτιολογία (και ως ένα βαθμό αληθινή) είναι οτι σχολιάζονταν τα παιδικά και εφηβικά βίντεο και απο παιδόφιλους. Ομως ο πραγματικος λόγος είναι ότι πολλές εταιρείες έκοψαν τη διαφήμιση στο YouTube επειδή είχαν πολλά αρνητικά σχόλια στα βίντεό τους (Nestle, At&T, Hasbro κ.α.) Οι εταιρείες ανέφεραν οτι το πρόβλημά τους είναι «τα επιθετικά ή σεξουαλικά σχόλια παιδοφιλων κάτω απο βίντεο με παιδιά», αλλά είναι λιγο δύσκολο να φανταστουμε ότι οι παιδοφιλοι του πλανήτη είχαν στο στόχαστρο ειδικά τα δικά τους προϊόντα Δεν αποκλείεται βέβαια (που ειναι και το πιθανότερο) να ανέβαζαν επιθετικά ή ίσως και σεξουαλικά σχόλια ανώνυμοι ουσιαστικά youtubers πράκτορες ανταγωνιστικών εταιρειών

Το YouTube αφαίρεσε αναρίθμητα σχόλια που έκρινε ανάρμοστα, αλλά θεωρώντας οτι δεν μπορεί στην πράξη να ελέγξει την κατάσταση αφού οι μεγάλες εταιρείς του έκοψαν την διαφήμιση, αποφάσισε κι αυτο να κοψει μαχαίρι ολα τα σχόλια και να τελειώνει

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, στα βίντεο με πολύ μικρά παιδιά αυτόματα θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού από τρίτους. Αυτό πιθανότατα θα αφορά ακόμη και τα βίντεο με τα παιδιά τους, που αναρτούν οι γονείς. Σε βίντεο με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και με εφήβους το μπλοκάρισμα των σχολίων δεν θα είναι αυτόματο, αλλά θα γίνεται, όταν το βίντεο προσελκύσει παιδοφιλικά σχόλια, κάτι το οποίο θα εντοπίζεται από «έξυπνο» λογισμικό με τον κατάλληλο αλγόριθμο.

Το YouTube ανέφερε ότι έχει αναπτύξει πλέον ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που μπορεί να εντοπίσει τα απαράδεκτα σχόλια σε βίντεο με παιδιά και να τα αφαιρέσει αμέσως μόνο του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τελείως ορισμένα κανάλια (π.χ. FilthyFrankCilps) που κρίθηκαν ότι έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά, όπως κάποια στα οποία σοκαριστικό περιεχόμενο παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε καρτούν.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος στο μπλοκάρισμα του σχολιασμού -κι αυτός οικονομικός δυστυχώς και όχι.. αρετής. Ο αντίλογος είναι ότι τα σχόλια που αφήνουν οι «φαν» στα βίντεο, βοηθούν τους αλγόριθμους του YouTube, ώστε στη συνέχεια να πλασάρουν στους χρήστες περιεχόμενο πιο κοντά στις προτιμήσεις τους. Επίσης ορισμένοι δημιουργοί βίντεο εξέφρασαν ανησυχία ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεο τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των καναλιών που έχουν στο YouTube.

Πάντως, παρά τη νέα πολιτική για τα βίντεο με παιδιά, τα σχόλια θα παραμείνουν μέρος του αλγορίθμου που κάνει συστάσεις στους χρήστες τι να παρακολουθήσουν. Επίσης, ορισμένοι δημιουργοί βίντεο με παιδιά, που έχουν κανάλι στο YouTube, θα διατηρήσουν το δικαίωμα σχολιασμού, εφόσον δεσμευθούν ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά και θα περιορίζουν όταν πρέπει, τα σχόλια που θα αναρτώνται.

Η «επιχείρηση αρετή» πάντως θα ήταν πιο έντιμη και ασφαλώς ευπρόσδεκτη αν δεν είχε ως αφορμή την διακοπή των διαφημίσεων και είχε ως εχθρο πράγματι τους παιδόφιλους ή τα ανάρμοστα σεξουαλικά σχόλια σε βίντεο ανηλίκων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here