Οδηγίες προφύλαξης εξέδωσε η ΓΓΠΠ για την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού

Οδηγίες για την επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από αύριο εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η επιδείνωση του καιρου αναμένεται από αύριο το απόγευμα και θα αρχισει από τα βορειοδυτικά της χώρας με καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Αύριο Τετάρτη θα χαλάσει ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και εν συνεχεία, στη δυτική Στερεά. Αργά τη νύχτα στα ορεινά των περιοχών αυτών (πάνω από τα 1.200 μέτρα) αναμένονται  πυκνές χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι της Πέμπτης  θα χαλάσει ο καιρό και στην Πεολοπόννησο, στην ανατολική Μακεδονια και στη Θράκη. Μέχρι το βράδυ θα έχει επιδεινωθεί και στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά Αιγαίου. Θα χιονισει στην Ηπειρο και στη Δυτική Στερεά, πιθανόν και στα ορεινά της βορείου Πελοποννήσου.μέτρα).

Την Παρασκευή (29/12/2017) ο καιρός θα χαλάσει στην  ανατολική Μακεδονία, και το βράδυ στην Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γρ. ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ

Στις προαναφερόμενες περιοχές  όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι κατοικοι πρέπει:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από ανέμους ή νερό ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να μη διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή εποχουμενοι, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να αναζητήσουν καταφύγιο σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.  Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τα μεγάλα δέντρα και  τις αναρτημένες πινακίδες που μπορεί να αποκολληθούν. Να θυμώνται ότι ακόμα και ελαφριά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες ή  σπασμένα τζάμια) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρους τραυματισμούς πεφτοντας από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

•Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

•Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Αν μετακινούνται πεζή :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.g

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here