Πτωχεύει την ΣΕΚΑΠ η επιμονή του τελωνείου – Πόλεμος κατά Σαββίδη στις πλάτες, χριστουγεννιάτικα, 170 οικογενειών

Πτωχεύει όπως δείχνουν τα πράγματα η ΣΕΚΑΠ μετά την επιμονή του τελεωνείου Ξάνθης ουσιαστικά να απαγορεύσει τη διακίνηση προϊόντων της στην Ελλάδα για οφειλή 38 εκατ. δραχμών. Επί τούτου συνέρχεται εκτάκτως το ΔΣ της εταιρείας για να  κηρυχθεί η αναγκαστική πτώχευση και χρονιάρες μέρες, κορυφώνεται η αγωνία των 170 εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι «πήρε» την ΣΕΚΑΠ το 2013 ο Ιβάν Σαββιδης, όμως το χρέος των 38 εκατομμυρίων  (από παραβάσεις του 2009) εμφανισθηκε μετά την απόκτηση της καπνοβιομηχανιας. Ο Σαββιδης διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό και η βιομηχανια συνέχισε να λειτουργεί, πλην ομως η οφειλή έγινε εκ νέου απαιτητή, παρότι ο νέος ιδιοκτήτης ζήτησε διεθέτηση -με το επιχείρημα ότι αυτό το τεράστιο ποσό εμφανιστηκε μετά την αγοραπωλησία και θα έπρεπε να του δοθεί η δυνατοτητα να το ρυθμισει με δόσεις. Παρότι  νομικά το τελωνείο μπορούσε κάλλιστα να δεχθεί τη διευθέτηση, την αρνήθηκε.

Η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει ειδικά στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Γι’ αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ, αλλά και έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του. Το Τελωνείο επικαλείται την απόφαση του Εφετείου Ξάνθης που επικυρωσε πρό δεκαημέρου το πρόστιμο.

Η απόφαση αυτή του τελωνείου σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την ακριτική καπνοβιομηχανία και προκαλει στην ουσία οικονομική ασφυξία, βάζοντας λουκέτο σε άλλη μια μεγάλη επιχειρηση της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here