Βίτσας: Δεν θα κατασκευαστούν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αποκλείει το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, ως συνέπεια της συμφωνίας με την Ισπανία και τη Γερμανία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, το ισοζύγιο της συμφωνίας είναι θετικό για τη χώρα μας.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών «αφορούσε κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες και μετανάστες ή καλύτερα τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που φτάνουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο».

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν «πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο οπότε και δεν υπάρχει κανένας λόγος» να δημιουργηθούν νέα, ενώ «σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό αυτά τα κέντρα υποδοχής να είναι κλειστά. Αυτά τα κέντρα υποδοχής πρέπει να είναι με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Γερμανία, αν «αντέχει η Ελλάδα επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία» και αν «έχουν βάση οι ανησυχίες που εκφράζονται για κύμα επιστροφής προσφύγων στη χώρας μας», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται ένα μόνο ζήτημα από μια συνολική συμφωνία.

«Στο σύνολο της συμφωνίας το ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, είναι θετικό για την Ελλάδα. Γιατί το βασικό ζήτημα είναι να απελευθερώνονται οι επανενώσεις οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία».

Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία είναι σημαντική επίσης γιατί «δυο μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, συμβάλλουν μαζί με την Ελλάδα στη λογική ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρωπαϊκή πολιτική και όχι σε μια μονομερή πολιτική που σημαίνει κλείσιμο συνόρων».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ρωτήθηκε επίσης αν εκτιμά ότι μετά την απόφαση για εκταμίευση της δεύτερης ευρωπαϊκής δόσης βοήθειας προς την Άγκυρα η Τουρκία θα δεχθεί και πάλι επανεισδοχές προσφύγων από την χώρα μας.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία και τώρα δέχεται πρόσφυγες από τη χώρα μας στη λογική της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε.

«Αυτό δεν έχει σταματήσει. Εκείνο που έχει σταματήσει είναι η διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία που κατά κύριο λόγο αφορά τον Έβρο. Στην απόφαση του συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι πρέπει η Τουρκία να ξεκινήσει ξανά αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Ενώ σημείωσε ότι τώρα «που κάπως εξομαλύνεται και η πολιτική ζωή της Τουρκίας με την έννοια ότι θα έχει μια νέα κυβέρνηση θα έρθουμε και σε επαφή και σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας, για να δούμε πώς μπορεί ταχύτατα να προχωρήσει και να αρθεί αυτή η δήλωση που είχε κάνει προηγούμενα ο κ. Τσαβούσογλου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here