Νένα Κοκκινάκη; Παραμύθια από την Ιστορία μας

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ            

Πριν γίνει «Μέγας», ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί σαν εσένα και τους φίλους σου. Πριν γίνει πρώτος των Αθηναίων, ο Περικλής ήταν ένα παιδί που έπαιζε στις αυλές της πόλης. Το ίδιο κι ο Θεµιστοκλής, ο Δηµοσθένης, ο Αλκιβιάδης…

Δέκα ιστορίες µε πρωταγωνιστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας στην καθηµερινή ζωή τους, πριν αποκτήσουν τη φήµη που τους ακολουθεί ως σήµερα.
Δέκα ιστορίες που µας ταξιδεύουν στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, ανοίγοντας νέους δρόµους στην ιστορία µας. Μιλάμε με την Νένα Κοκκινάκη, με αφορμή το βιβλίο της Παραμύθια από την Ιστορία μας (Εκδόσεις Πατάκη, 2018). Η Νένα Ι. Κοκκινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από το Ρέθυμνο, η μητέρα της από τη Λάρισα. Η Κρήτη και η Θεσσαλία έγιναν οι ρίζες, η ιδιαίτερη πατρίδα που διαμόρφωσε το χαρακτήρα και την έμπνευσή της. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ασχολήθηκε επιστημονικά με το έργο του Θεσσαλού λογοτέχνη Μ. Καραγάτση. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε στα 1990 με το πεζογράφημα «Η χάρτινη γυναίκα» από τις εκδόσεις «Δόμος». Ασχολείται με το διήγημα, το δοκίμιο και την κριτική βιβλίου (από τις στήλες της «Καθημερινής»). Έχουν εκδοθεί μελέτες της για Έλληνες συγγραφείς, ειδικότερα της γενιάς του ’30 και ερμηνευτικά κείμενα για Ευρωπαίους συγγραφείς που ανθολογούνται στα βιβλία του Λυκείου. Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε στην ελληνική Πρεσβεία του Παρισιού. Σήμερα είναι Σύμβουλος Φιλολόγων Καθηγητών στην Αθήνα. Είναι μητέρα δύο παιδιών

  • Αισχύλος, Αλκιβιάδης, Περικλής κ.α. πώς ήταν στα παιδικά τους χρόνια;

Ο Αισχύλος έμεινε στην Ιστορία από το δραματικό του κυρίως έργο. Αν και ο ίδιος στο επίγραμμα που θέλησε να γραφεί στον τάφο του αποσιωπά τις τραγωδίες του προβάλλοντας αποκλειστικά τη συμμετοχή του στις ένδοξες μάχες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας. Ο Περικλής που έμεινε στην Ιστορία ως ο Ολύμπιος και χάρισε το όνομά του σε έναν αιώνα, ήταν ο πολιτικός ηγέτης της κλασικής Ελληνικής Δημοκρατίας που κράτησε τους  Αθηναίους ενωμένους μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο Αλκιβιάδης, χαρισματικός, φιλόδοξος και τολμηρός, με κηδεμόνα τον Περικλή και δάσκαλο τον Σωκράτη, έζησε μια ζωή αδιάκοπης περιπέτειας γοητεύοντας τους πάντες όχι μόνο με τα χαρίσματα αλλά και με τις θρασύτητες και τα σκάνδαλα που προκαλούσε.

  • Ήταν ανυπόφορος ο Αλκιβιάδης;

Προφανώς ναι και ως παιδί και ως άνδρας που συνεχώς διεκδικούσε. Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τον σχετικό βίο του Πλουτάρχου.

  • Έχουν κοινά στοιχεία οι βίοι τους;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι Περικλής και Αλκιβιάδης συνδέονται με την αριστοκρατική καταγωγή και τις δημοκρατικές παραδόσεις. Ο καθένας ωστόσο ακολούθησε το δρόμο που διάλεξε.

  • Μπορούν τα παραμύθια να μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές; Τι προσφέρουν στα παιδιά;

Ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψει κανείς σε άλλες εποχές δεν είναι παρά το παραμύθι. Αλλά και η Ιστορία που διδάσκεται σε μορφή παραμυθιού και μένει ανεξίτηλη στη μνήμη.

  • Κάποιοι διατείνονται πως τα παραμύθια δεν έχουν θέση στην εθνική μας Ιστορία…

Η Ιστορία μας είναι γεμάτη μύθους. Η δύναμή τους καθορίζει την ίδια τη μοίρα του λαού μας.

  • Κρήτη και Θεσσαλία με παράδοση στον λαϊκό πολιτισμό σας επηρέασαν;

Σπούδασα Φιλολογία και ασχολήθηκα με τη Νεοελληνική λογοτεχνία και την κριτική, που ποτέ δεν με εγκαταλείπει. Επιρροές έχω δεχθεί από τα διαβάσματά μου, όπως ο καθένας μας. Δεν έχω ωστόσο εντρυφήσει αρκετά σε αυτό που λέμε «λαϊκό πολιτισμό», όπως φαντάζομαι το εννοείτε.

  • Λέγατε παραμύθια στα παιδιά σας;

Μα αυτό ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση! Επειδή το παραμύθι ανοίγει ένα παράθυρο ελευθερίας μέσα σε έναν κόσμο αναγκών και πρέπει. Κι επειδή δικαίωμα στο παραμύθι δεν έχουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι.

 

  • Εκτός από Δέλτα και Ξενόπουλο με ποιους συγγραφείς μεγαλώσατε;

 

Μεγάλωσα με παραμύθια κυρίως. Διάβασα τους μεγάλους παραμυθάδες των εποχών που κατάφεραν να ανατρέψουν το χρόνο και τη φθορά του. Τολμώ να πω ότι τα παραμύθια μου άνοιξαν το δρόμο της λογοτεχνίας.-

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here