Όχι από τους οπτικούς στο νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών όρασης από τον ΕΟΠΥΥ

Δεν θα δέχονται τα δελτία αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί.  Αυτό επισημαίνει με ανοικτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών.

Με την επιστολή απαντούν αρνητικά στον νέο τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταθέτουν στα συμβεβλημένα καταστήματα το παραπεμπτικό και οι οπτικοί θα πληρώνονται από τον Οργανισμό.

Η πληρωμή για γυαλιά όρασης θα δίνεται μαζί με την συνταγή και βεβαίωση, η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης). Οι οπτικοί – οπτομέτρες της χώρας αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως για τους εξής λόγους:

Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.
Θα δέχονται “χαρτιά”’ αντί χρημάτων, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους.
Δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό, λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχει πλέον, μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.
Οπτικοί οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο.

Οι οπτικοί επίσης εκτιμούν πως με τον συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει :

Να τούς τιμωρήσει γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπέγραψε κανείς οπτικός – οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.
Να τούς βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουν άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της.
Να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία.
Μέσω της πιστοποίησης (η οποία δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα) επιδιώκει να επιβάλει ετήσιο χαράτσι.
Οι οπτικοί ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ.

Ζητούν τέλος  διάλογο με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις από την καταστροφή και το λουκέτο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here