Μπαζιάνα: «Κλαίω για το δημοψήφισμα» – «Φασισμός από τους δανειστές»

Η πολιτική συνέντευξη που έδωσε η 43χρονη σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα-Μπέτυ  Μπαζιάνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν αποτελεί μια προσωπική της επιλογή. Σπανιότατα δίνουν συνεντεύξεις εξάλλου οι σύζυγοι πρωθυπουργών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ποτέ δεν χωρίς το ΟΚ των ηγετών συζύγων τους, εκτός κι όταν είναι χωρισμένοι -π.χ. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ακόμα δε και η Μαργαρίτα, όταν άρχισε να πολυμιλάει, είχε μια συγκράτηση γιατί σκεφτόταν το πολιτικό μέλλον του γιου της Γιώργου.

Ούτε είναι στο χαρακτήρα της Μπάζιάνα να πρωταγωνιστήσει πολιτικά ως σύντροφος κάποιου άλλου, έστω και του Πρωθυπουργού.

Ούτε την ενδιαφέρουν τα φώτα της δημοσιότητας, που τα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

Η ίδια λέει ότι έδωσε τη συνέντευξη ως πολιτης και όχι ως σύζυγος-συντροφος, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο αν δεν ήθελε να ενισχύσει στο κατά δύναμιν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό ειδικότερα. Και -φυσικά- αν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του πως είναι προς όφελος της κυβέρνησης να μιλήσει ένα σχετικά άφθαρτο πρόσωπο όπως το δικό της.

Η συνέντευξη εντάσσεται ουσιαστικά σε μια «επίθεση θετικου προφίλ» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με φιλολαϊκά μέτρα (κι αυτά στο πλαίσιο του δυνατού) και με ενισχυση προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα, που ακόμα και σήμερα παραμένει για τον μέσο ψηφοφόρο το σχετικά πιο άφθαρτο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Μπέτι Μπαζιάνα  μίλησε για όλα:

Για το περίφημο ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που κάθε δημοκράτης, αριστερός πολιτικός θα έκανε: ρώτησε τον λαό που τον εξέλεξε προκειμένου να αντισταθεί, «να υπογράψω;»  ρώτησε και ο λαός μας απάντησε περήφανα «όχι» παρόλη τη βία εκείνης της κρίσιμης εβδομάδας πριν το δημοψήφισμα, την απίστευτη προπαγάνδα, τότε που το παλιό σύστημα έπαιζε τα ρέστα του. Ο Τσίπρας έχοντας ρωτήσει τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα έφυγε να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές μια καλύτερη συμφωνία. Είχε πάρει καθαρή εντολή δικαιότερης συμφωνίας, όχι εντολή ρήξης ή εξόδου από την Ευρώπη ή το ευρώ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές «συμφωνείτε με την πρόταση των δανειστών;». Στηριζόμενος στο κρυστάλλινο όχι του ελληνικού λαού επέστρεψε με μια συμφωνία που ήταν μακριά από αυτό που οραματιζόταν αρχικά. Έκανε έναν συμβιβασμό, όχι όμως ταπεινωτικό. Έναν συμβιβασμό που πίστευε ότι είχε προοπτική. Να οδηγήσει τελικά στο τέλος της ηγεμονίας των ισχυρών, στο τέλος της παράλογης λιτότητας».

«Προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή – ναι κυριολεκτώ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς-δυνάστες του; Ποια «δημοκρατία» των ισχυρών μπορεί να αγνοήσει την επιλογή ενός λαού να ακολουθήσει άλλο δρόμο; Θυμηθείτε, το μήνυμα που διαδόθηκε παγκόσμια σαν φλόγα εκείνο το βράδυ της μοιραίας διαπραγμάτευσης: This is a coup…».

«Φασιστική μπότα οι δανειστές»
«Οι δανειστές  συμπεριφέρονταν σαν μια τιμωρητική, φασιστική μπότα που προσπαθούσε να σου λιώσει το κεφάλι, να σε πατήσει κάτω επειδή τόλμησες να ξεστομίσεις «δεν αντέχω άλλο»… Λες και δεν είχες δικαίωμα να αντιστέκεσαι».

«Δεν πρόδωσε ο Τσίπρας, πάλεψε όσο άντεχε»

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι άλλα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα έκανε, απάντησε:

«Αυτό ποιος το λέει; Εκείνοι που έσκυβαν το κεφάλι χωρίς να «χάσουν» καθόλου χρόνο, πρόθυμοι σε όλες τις εντολές; Αυτοί που είχαν χρεωθεί για πάντα την αναξιοπρέπεια της υποταγής τους; Ο Τίπρας τουλάχιστον το οδήγησε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό αλλά και της ευθύνης μπροστά στο διακύβευμα. Γι’ αυτό δεν δέχομαι τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Δεν είχε άλλα στο μυαλό του και άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική. Και το πήγε ως το όριο που είχε η χώρα μπροστά στην τρομακτική πίεση, τον πνιγμό, την τιμωρία. Είναι περιττό να πω αν συμφωνεί ο Τσίπρας με ό,τι αναγκάστηκε να κάνει, ότι θα ήθελε να κάνει τα πράγματα αλλιώς. Ναι, αγωνίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε έχοντας απόλυτα συναίσθηση της επικίνδυνης κατάστασης. Και στην τελευταία πρόταση συμφωνίας από τους δανειστές, στο εκβιαστικό take it or leave it, πάλεψε όσο άντεξε».

«Τα σκληρά μέτρα είναι το μεγάλο κόστος, όμως έρχεται η στιγμή που σταδιακά θα πρέπει να ανακληθούν. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι παροχές που δόθηκαν αυτές τις ημέρες αποτελούν ένα είδος αντισταθμίσματος σε αυτή τη λαίλαπα. Συμβιβάστηκες για να υπάρχει η χώρα σου».

 

Για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

«Έθεσε ξανά στην κρίση του λαού τις επιλογές του προκαλώντας τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είπε ξεκάθαρα «στις πρόωρες εκλογές εκλέχθηκα με ένα πρόγραμμα που οραματιζόταν τον άμεσο τερματισμό της ατιμωτικής επιτροπείας. Έδωσα έναν γνήσιο καθαρό αγώνα με όσες δυνάμεις είχα. Αυτά κατάφερα. Ζήτησα τη γνώμη σας στα δύσκολα, στο αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν στα χέρια μου δύναμη. Που δυστυχώς υποτιμήθηκε. Αυτή τη συμφωνία έφερα, συμφωνείτε; Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα;» Αυτό ήταν οι εκλογές του Σεπτεμβριου».

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει»

«Σε όσους  μοιραστήκαμε  την κοινή αγωνία, την κοινή προσδοκία, το κοινό όνειρο, έχω  να πω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Δεν ξέρω τι νόημα θα ειχε το να αυτοκτονήσουμε συλλογικά. Ο πόλεμος έχει πολλές μάχες»

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι καθαρός, δεν έφαγε κανεις λεφτά»

«Ο Τσίπρας μέσα σε αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχθηκε υπέρ των ισχυρών, είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου. Ποιος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε προσωπικά; Ποιος απέκτησε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού; Αν ξέρετε κάποιον να μου το πείτε. Πρώτη εγώ θα βγω στους δρόμους και θα διαμαρτυρηθώ. Κι όμως φαίνεται ότι η κατάσταση αλλάζει. Φαίνεται ότι οι επιλογές που ακολουθήθηκαν είχαν ένα στόχο: την αποδέσμευση από την επιτροπεία και τον σταδιακό τερματισμό της λιτότητας. Περιμένω ως πολίτης να δω να γίνεται πράξη».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η δικαιοσύνη

Στο ερώτημα για την κόντρα κυβέρνησης-δικαστικών, απάντησε:

«Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν πρέπει οι δικαστικοί να δηλώνουν πόθεν έσχες ή όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί εξουσία δεν είναι ο υπουργός αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση».

Στήριξε τον σύντροφό της αλλά εκείνος χρειαζόταν τη στήριξη του κόσμου

«Όπως το ένιωθα. Ήξερα ότι αντέχει να αντιταχτεί, ότι θα το παλέψει.  Αλλά αυτό που είχε ανάγκη αυτός ήταν η στήριξη του κόσμου. Ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει πώς μπορεί να πέρασαν εκείνες οι 17 ώρες αφόρητης πίεσης. Είμαι σίγουρη όμως πως όποιος αριστερός πολίτης κι αν ήταν στη θέση του, θα έδινε τη μάχη όσες ώρες κι αν χρειαζόταν. Υπήρχε και ένα ανθρώπινο στοιχείο σε όλο αυτό. Ένας νέος άνθρωπος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση τη δεδομένη στιγμή έχοντας το δύσκολο καθήκον να μην προδώσει τον λαό που τον στήριξε. Και δεν τον πρόδωσε. Εκείνον σκέφτηκε, για εκείνον έχασε χρόνο, για εκείνον αναγκάστηκε να δεχτεί μια συμφωνία που δεν την ήθελε έτσι».

Τι σκέφτεται για τα περί εκεινην δημοσιεύματα

«Όταν πέφτουν στην αντίληψή μου απλώς γελάω Τα μίντια έχουν προδιαγεγραμμένο ,  συγκεκριμένο ρόλο για τη γυναίκα του πρωθυπουργού: Πώς ντύνεται, πώς χτενίζεται κλπ. Βαρετός και πολυπαιγμένος ρόλος Προτού ακόμα ο Αλέξης βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού είχα την ανάγκη να απομυθοποιήσω απόλυτα την κατάσταση μέσα μου. Εκείνος περπάτησε προσγειωμένος το δρόμο προς την εξουσία, κι εγώ δίπλα του. Νομίζω ότι έδωσα  συνειδητά τη μάχη ενάντια στην κουτσομπολίστικη δημοσιότητα της κλειδαρότρυπας και την κέρδισα».

«Προσπαθώ να είμαι όσο καλύτερη μπορώ στη δουλειά μου. Και κρίνομαι καθημερινά και αυστηρά γι’ αυτήν. Μόνο που κριτές μου δεν είναι οι δημοσιογράφοι αλλά ευτυχώς οι συνάδελφοι, οι καθηγητές και οι φοιτητές μου. Η εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο γίνεται με βάση κάποια κριτήρια, τις δημοσιεύσεις και το βιογραφικό σου και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκρίνομαι στα κριτήρια αυτά».

 

Η εξουσία έχει να κάνει ακόμη και με τη λίμπιντο του ανθρώπου

Στο ερώτημα για το αν φοβάται την αλλοτρίωση που φέρνει η άσκηση εξουσίας η σύντροφος του πρωθυπουργού απαντά:

«Η εξουσία, ακόμα και η αριστερή, χτυπάει σε πολύ εσωτερικές χορδές του ανθρώπου, έχει να κάνει με την αυταρέσκειά του, την εικόνα του εαυτού του, ακόμα και με τη λίμπιντό του. Ο ναρκισσισμός καιροφυλακτεί. Ίσως η ψυχανάλυση να βοηθούσε τους πολιτικούς… Αλλά ποιος αντέχει να συγκρουστεί με το είδωλό του;».

Στην τελευταία ερώτηση που αφορά το ποιον πολιτικό θα ήθελε να συναντήσει απαντά

«Τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά  δεν ζει πια, δεν πρόλαβα να τον συναντήσω»

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Προέρχεται από αριστερή οικογένεια, από τους  Σοφάδες της Καρδίτσας Και η ίδια εντάχθηκε αστην αριστερά από το σχολέιο -αρχικα στην  ΚΝΕ  και μετά στο Συνασπισμό. Στην ΚΝΕ γνωρίστηκε ως μαθήτρια με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Και οι δύο σπούδασαν εν συνεχεία στο Πολυτεχνείο. Εκείνη πέρασε στο Πολυτεχνείο στην Πάτρα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο σημερινός πρωθυπουργός τότε πέρασε στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, όπου προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντιον καθηγητή της, που τον κατηγόρησε ότι  ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της (σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ). Παρά την αδιαλλαξία του πανεπιστημίου απέναντί της και την υποστήριξη που προσέφερε στον καθηγητή, επέμεινε μέχρι που δικαιώθηκε Δικηγόρος της σε εκείνη την υπόθεση ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η οποία σημειωτέον σε μια μάλλον ακραία βιντεοσκοπημένη ομιλία της πρόρφατα κατήγγειλε ότι «ο Τσίπρας βολεύει με φωτογραφικές διατάξεις τη σύζυγό του».

Η Μπετυ Μπαζιάνα απέκτησε το πρώτο της παιδί το 2010 και το δεύτερο το 2012 και επέλεξε να τα στείλει σε ιδιωτικό σχολείο παρά το θόρυβο που προκλήθηκε, θεωρώντας τοτε ότι σαν γονεις είχαν πάρει από χρόνια αυτη την αποφαση για ένα κατά την εκτίμησή τους καλό σχολείο  και δεν θα την άλλαζαν επειδή εξελέγη εν τω μεταξύ ο πατέρας πρωθυπουργός.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here