Πέθανε από τσίμπημα σφήκας αν κι έκανε ένεση αδρεναλίνης-Τι πήγε στραβά;-Τι είναι το αλλεργικό σοκ

Ενας 27χρονος χάθηκε από τσίμπημα σφήκας, λόγω αναφυλακτικού-αλλεργικού σοκ, χτες το απόγευμα στην Κρήτη
Το νεότερο είναι ότι ο άτυχος νέος άνδρας είχε προλάβει να κάνει ένεση αδρεναλίνης (τη μοναδική σωτηρία σε αυτές τις περιπτώσεις), αλλά δυστυχώς αυτή δεν απέδωσε ή πήγε κάτι άλλο στραβά. Συγκεκριμένα συνήλθε από την πρώτη ανακοπή που παρουσίασε, αλλά εν συνεχεία έπαθε και δεύτερη ανακοπή.

Ο 27χρονος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Επειδή (όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα «Νέα Κρήτη») ειχε ιστορικό αλλεργίας, είχε πάντα μαζί του ένεση αδρεναλινης -μια ένεση που κάνουν οι αλλεργικοί ως πρώτη βοήθεια αν εκτεθούν σε αλλεργιογόνο, ώστε να αποφύγουν το αλλεργικό σοκ. Η ένεση πιθανόν να τον βοήθησε να αποφύγει την διόγκωση των ιστών στην αναπνευστική οδό (έναν από τους μεγαλύτερους κινδυνους στο αλλεργικό σοκ επειδή προκαλείται ασφυξία)  αλλά δεν προστάτευσε την καρδιά του. Πιθανόν ο άτυχος νέος να μην ήταν μόνον αλλεργικός, αλλά να είχε και κάποια ευαισθησία στην καρδιά του, η οποία και δεν άντεξε στην αδρεναλινη-επινεφρίνη -οι καρδιοπαθείς πρέπει να παίρνουν παιδική δόση αδρεναλίνης και όχι τη δόση ενηλικων. Ισως πήγε στραβά κάτι άλλο.

Η σφήκα τον τσίμπησε λίγο μετά τις 3:30 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ ο άτυχος νέος ήταν στο χωράφι, Ο 27χρονος είχε μαζί του αδρεναλίνη, της οποίας και έκανε χρήση, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό για να τον κρατήσει στη ζωή.

Διακομίσθηκε από τον Προφήτη Ηλία με ιδιωτικό όχημα στο εφημερεύον νοσοκομείο, ωστόσο στο ύψος του Αγίου Ιωάννη του Χωστού, στην είσοδο της πόλης  παραλήφθηκε από το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όπως διαπιστώθηκε ο 27χρονος είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή και κινδύνευε άμεσα η ζωή του.

Οι διασώστες και η γιατρός του ΕΚΑΒ έδωσαν μάχη με το χρόνο για να επαναφέρουν το νεαρό άνδρα, με τη μέθοδο της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Ο 27χρονος μεταφέρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του  στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου και τελικά μετά από μία δεύτερη ανακοπή κατέληξε


1. Γενικευμένο εξάνθημα στο δέρμα.
2. Oίδημα (πρήξιμο) προσώπου, άκρων και βλεννογόνων.
3. Δακρύρροια και ρινική καταρροή.
4. Έντονη ταχυκαρδία.
5. Πόνος στην κοιλιά.
6. Tάση για εμετό.
7. Δύσπνοια.
8. Bραχνάδα στη φωνή.
9. Πτώση της πίεσης.

Το αλλεργικό σοκ είναι μία ακραία αντίδραση του οργανισμού, που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε μία ουσία (λ.χ. κάποια τροφή ή φάρμακο ή στην προκειμένη περιπτωση στις τοξινες της μέλισσας ή της σφήκας). Συνοδεύεται από μεγάλη πτώση της πίεσης, που προκαλεί απώλεια των αισθήσεων, και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Eκδηλώνεται συνήθως ξαφνικά, μέσα σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως δύο ώρες μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Θεωρείται επείγον περιστατικό, καθώς οδηγεί συχνά σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Kάθε αλλεργική αντίδραση, όμως, δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε σοκ. Mπορεί να εκδηλωθεί απλώς με κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συνάχι και κνησμό (φαγουρα) στο δέρμα

Αν κάποιος παρουσιάσει αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας πρέπει να γίνει ένεση. Το φάρμακο της ένεσης/στυλό διαρκεί περίπου 20 λεπτά τα οποία βοηθούν το θύμα, γιατί προλαβαίνει  να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Εκεί μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη ένεση, μπορεί και όχι.

Σε ασθενείς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για καρδιακά νοσήματα τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Μπορεί να προκληθούν παρενέργειες και μια τέτοια ένεση (ακόμα και η μία δόση) να αποβεί μοιραία. Συνήθως στους καρδιοπαθείς δίνουν χαμηλή δόση αδρεναλίνης (δόση παιδική)

Ομως στην όλη διαδικασία μπορεί να πάνε κι άλλα πράγματα  «στραβά»

Πριν από τη χρήση της συσκευής με το ενέσιμο φάρμακο, ο ασθενής πρέπει να την ελέγξει:

  1. Βεβαιώνεται από τις ημερομηνίες ότι δεν έχει λήξει το σκεύασμα
  2. Περιστρέφει το κάλυμμα πάνω από τις θυρίδες του διαλύματος ώστε να ευθυγραμμιστούν οι φακοί με τις θυρίδες του διαλύματος στο σώμα της συσκευής.
  3. Ελέγχει μέσα από τους φακούς τη θυρίδα διαλύματος: αν το διάλυμα είναι διαυγές και άχρωμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που είναι θολό, χρωματισμένο ή περιέχει σωματίδια, απορρίπτει τη συσκευή.
  4. Επιβεβαιώνει ότι ο δείκτης ένεσης έχει το σωστό χρώμα -διαφορετικό χρώμα σημαίνει ότι έχει ήδη «πυροδοτηθεί» η ένεση  και πρέπει να απορριφθεί.
  5. Αν ολα ειναι καλά μέχρι εκεί, πατάει το κουμπί «πυροδότησης» έτσι ώστε να ακουστεί ένα κλικ. Κρατάει τη συσκευή πάνω στην εξωτερική πλευρά του μηρού για 10 δευτερόλεπτα. Αφαιρεί αργά τη συσκευή και στη συνέχεια κάνει μαλάξεις απαλά στην περιοχή της ένεσης.
  6. Ο δείκτης ένεσης θα γίνει κόκκινος. Αυτό σημαίνει ότι η ένεση ολοκληρώθηκε. Εάν ο δείκτης ένεσης δεν γίνει κόκκινος, η ένεση πρέπει να επαναληφθεί με καινούρια συσκευή.
  7. Σε περιπτώσεις που μία δόση αδρεναλίνης δεν αναστρέψει πλήρως το αποτέλεσμα της οξείας αλλεργικής αντίδρασης, δεύτερη ένεση μπορεί να επαναληφθεί μετά από 5-10 λεπτά. Μετά τη χορήγηση της αδρεναλίνης, ο ασθενής οφείλει να κινηθεί άμεσα προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για παρακολούθηση και περαιτέρω θεραπεία
  8. Σημαντικό ποσοστό αλεργικών, δεν θυμάται τις οδηγίες χρήσης της. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η αγωνία του αλλεργικού.
  9. Καμια φορά εφαρμόζουν την συσκευή σε λάθος σημείο του σώματος ή την ενεργοποιούν χωρίς σωστή εφαρμογή οπότε χάνεται το σκεύασμα. Άλλες φορές ξεχνούν να απασφαλίσουν το άκρο που οπλίζει τη συσκευή ή δεν την κρατάνε σε επαφή επί 10 δευτερόλεπτα και έτσι δεν απελευθερώνεται ολόκληρη η ποσότητα του φαρμάκου.

Η τακτική εκπαίδευση από τον ειδικό ιατρό στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της αναφυλακτικής αντίδρασης αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισής της είναι ζωτικής σημασίας. Η εκπαίδευση αφορά όχι μόνο στον ασθενή και στο συγγενικό του περιβάλλον. Καλό είναι όλοι οι αλλεργικοί να κάνουν πρόβα με την συσκευή (έστω και χαλαλίζοντας την αγορά μιας επιπλέον συσκευής)  και να μην την αντιμετωπιζουν για πρώτη φορά τη στιγμή που την χρειάζονται  επειγόντως

Στην περίπτωση του 27χρονου ακόμα δεν ξέρουμε τι πήγε στραβά πάντως….

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here