Ελένη Λινάρδου: Γυναίκες στην Ογκολογία

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μια αξιόλογη συμμαχία με στόχο την πρόληψη της υγείας των κατοίκων δυσπρόσιτων ακριτικών νησιών, δημιουργήθηκε αυτή τη χρονιά, σε συνεργασία με την «Ομάδα Αιγαίου» και την ομάδα «W4Ο Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία». Η συνεργασία αυτή, αφορά στην υλοποίηση της «Χειμερινής Αποστολής 2016» της Ομάδας Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει δωρεάν εμβολιασμό κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου καθώς και ενημερωτικές δράσεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στους κατοίκους ακριτικών νησιών του Αιγαίου σε  Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς. Μιλάμε με την Ελένη Λινάρδου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας «W4Ο Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία».

-Πρώτη φορά;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες που φέτος θα συμμετάσχουμε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα της πρόληψης. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας να ενημερώσουμε τις γυναίκες αυτών των νησιών για την αξία της αυτοψηλάφησης και να υλοποιήσουμε ειδικές εξετάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

-Ο Σύλλογός σας;

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με διττό σκοπό. Από την μια την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά κυρίως ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα – ασθενή με καρκίνο.  Οι γυναίκες ογκολόγοι – ιατροί για πρώτη φορά απευθύνονται στην γυναίκα ασθενή, θέλοντας να δημιουργήσουν μία ουσιαστική και απευθείας επικοινωνία, μεταξύ των δύο μερών και να παρέχουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τη γυναίκα ασθενή αλλά και την οικογένειά της, με τον έγκυρο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο του ιατρού απευθείας προς την ασθενή. Μέσω του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία», η γυναίκα ασθενής με καρκίνο θα βρει την στήριξη, την κατανόηση, την ενημέρωση που χρειάζεται αλλά και την ουσιαστική αρωγή του επιστήμονα σε κάθε διεκδίκηση που αφορά την υγεία της.

-Βασικός στόχος σας;

Είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης καθώς και η ενημέρωση ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες η οποία όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια κατά κανόνα θεραπεύεται.  Επίσης στους σκοπούς μας είναι η δημιουργία ενός ‘μόνιμου ταμείου’ για την οικονομική στήριξη οικονομικά αδύναμων ασθενών με την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως πχ γενετικός έλεγχος και συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων, ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. Επίσης θεμελιώδη θεωρούμε τη συνεργασία μας με τις ήδη υπάρχουσες δομές όπως σύλλογοι ασθενών, αλλά και κοινωνικά ιατρεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here