Τσίπρας για συμφωνία με Γερμανία: Θετικό το ισοζύγιο επιστροφών-επανενώσεων-Οχι νέα hot spots

Για πολιτικά δεσμευτική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Βάσει της συμφωνίας και όπως δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα και η Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και τελικώς έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα που έχει ήδη αποδεχθεί. «Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα.

Ανέφερε εξάλλου ότι στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε πως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Συμπλήρωσε πως προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει. Όπως είπε, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας, συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Δεν μοιραζόμαστε και οι 28 τις ίδιες αξίες»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «φαίνεται πως δεν μοιραζόμαστε και οι «28» τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο». Έκανε επίσης λόγο για βαθιά διχασμένη Ε.Ε. «ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, μια αντιμεταναστευτική και πιο δημοκρατική και ουμανιστική».

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών. «Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική τους ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας».Περιγράφοντας αυτούς τους κινδύνους, είπε:

 • Αποφεύχθηκε στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
 • Απετράπη η μετάθεση της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση
 • Αποφεύχθηκε οι όποιες δευτερογενείς ροές  να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και η de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού «Σένγκεν». 

  «Το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως οι αγορές είναι ορθάνοιχτες»

  Αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα -στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του- ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο.

  Όπως τόνισε, η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι «αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση».

  Αναφερόμενος τέλος στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «κάνει τα χατίρια της Μέρκελ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «έχουμε ακούσει θεωρίες συνομωσίας», ενώ παρομοίασε την Ν.Δ. με «τζογαδόρο που τζογάρει ξανά και ξανά στο μαύρο για να ρεφάρει και τα χάνει όλα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here