Στέλιος Μάινας: Η εξουσία είναι χημική αντίδραση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σε διαβρώσει-Τι λέει για Τσίπρα, Τραμπ, φασισμό

 

Συνέντευξη στη ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΦΩΤΟ: PRESS PUBLICA

Στέλιος Μάινας.  Όνομα ταυτόσημο της εμπειρίας αλλά και της φρεσκάδας, του Θεάτρου αλλά και της τηλεόρασης, του στιβαρού αλλά και του κωμικού θεατρικού γίγνεσθαι.  Τίποτα δεν έχει αφήσει χωρίς να το έχει αποθεώσει ο Στέλιος στο άρτιο θεατρικό του διάβα.  Το PressPublica τον συνάντησε και είχε μαζί του έναν κατεξοχήν ουσιαστικό διάλογο για ό,τι μας συμβαίνει!

Θα μας πεις έναν ηθοποιό που θαυμάζεις;

Ο Γιώργος ο Μιχαλακόπουλος, ο Αλέκος Πέτσος.

Το έμαθες ότι ο κ. Μιχαλακόπουλος θα παίξει Άρθουρ Μίλλερ;

Φυσικά! Με τον ταλαντούχο άνθρωπο και ηθοποιό, τον κουμπάρο μου, τον Σκιαδαρέση!

Είπες «ταλαντούχος άνθρωπος».  Τί καταδεικνύει το χάρισμα αυτό;

Γενικότερα, να έχεις το χάρισμα της δημιουργίας. Να αφήνεις δηλαδή ένα στίγμα, στο χώρο που πέρασες, στις συναναστροφές που έχεις στις συνδιαλλαγές που πραγματώνεις.

Και ατάλαντος ποιός είναι;

Εν δυνάμει όλοι οι άνθρωποι είναι ταλαντούχοι.  Σε μερικούς όμως υπάρχει κάτι που μπλοκάρει τις ενέργειές τους.  Περνάνε και χάνονται.

Το συντριπτικό ρεύμα που είχε ο Τσίπρας όταν πρωτοεξελέγη, φανερώνει κάποιο ταλέντο του Πρωθυπουργού;

Κατ΄ αρχάς οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος.  Παρόλα αυτά ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές σε περίοδο ιστορικής ανάγκης.  Ο κόσμος είχε ανάγκη να αλλάξει τόμο, όχι απλώς να γυρίσει σελίδα.

Όπως το 1981 με την επικράτηση του Αντρέα εννοείς;

Ναι.  Με μία διαφορά.  Ο Αντρέας πήρε την Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση του Καραμανλή και την μετεξέλιξε σε κάτι διαφορετικό.

Ο Τσίπρας διαθέτει ένα γοητευτικό προφίλ και γι αυτό τον ψήφισε ο κόσμος.  Όταν λήξει η πρωθυπουργία του θα κριθεί και αυτός.

Ενώ ο Τσίπρας;

Ο Τσίπρας διαθέτει ένα γοητευτικό προφίλ και γι αυτό τον ψήφισε ο κόσμος.  Όταν λήξει η πρωθυπουργία του θα κριθεί και αυτός.

Ποιά παράσταση θα του πρότεινες του Πρωθυπουργού;

Την «Νίκη».  Είναι η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας μέχρι το 2004.  Είναι ένα κομμάτι από την Αριστερά που τον αφορά.

Η εξουσία είναι χημική αντίδραση.  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σε διαβρώσει.  Και Άγιος να είσαι θα μεταλλαχθείς.  Πρέπει να έχεις τα αντισώματα να αντισταθείς στη διάβρωση.  Δεν είναι εύκολο τα αρχικά σου οράματα να τα κάνεις πραγματικότητα.

Εχει αλλοιωθεί το γοητευτικό προφίλ του Αλέξη;

Η εξουσία είναι χημική αντίδραση.  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σε διαβρώσει.  Και Άγιος να είσαι θα μεταλλαχθείς.  Πρέπει να έχεις τα αντισώματα να αντισταθείς στη διάβρωση.  Δεν είναι εύκολο τα αρχικά σου οράματα να τα κάνεις πραγματικότητα.

Ο πολιτικός είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της κοινωνίας.

Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι δηλαδή σε κατασπαράσσουν;

Γενικώς υπάρχει μία ενδόμυχος ανάγκη του ανθρώπου να φορτώσει τα δεινά σε κάποιον άλλον και όχι στον εαυτό του.  Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης επιβίωσης η ανάγκη να κατηγορήσεις τον τρίτο, να του μεταφέρεις την κακή σου ενέργεια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κυβέρνηση του Τσίπρα έπραξε σωστά!

Αντιλαμβάνομαι ότι θα γούσταρες να είσαι Ψυχίατρος Στέλιο;

Μα ως ηθοποιός αυτό κάνω!

Και αν δεν ήσουν ηθοποιός τι θα ήθελες να κάνεις;

Νευροχειρουργός.  Η Ιατρική είναι η επιστήμη των επιστημών αλλά για μένα και η τέχνη των τεχνών!

Ποιόν γιατρό θαυμάζεις;

Σχεδόν όλους μου τους φίλους! Οι περισσότεροι είναι γιατροί.

Μιας και μιλάμε περί Ιατρικής, συμφωνείς με την άποψη της Αισθητικής Ιατρικής, ότι το «κάλλος» είναι απαραίτητο στη ζωή μας;

Ο Ελύτης, ο οποίος είχε αποδείξει έμπρακτα ότι ήταν οπαδός του κάλλους, και όχι μόνο στην ποίηση, λέει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας, κατά την οποία αυτοκαταστρεφόμαστε, όπως άλλωστε και στους έρωτες, το μόνο που έχει σημασία είναι το κάλλος.  Αυτή η απειροελάχιστη στιγμή που συνειδητοποιούμε το κάλλος και το ενσωματώνουμε μέσα στην ιδιωτική μας πραγματικότητα.  Το κάλλος λοιπόν είναι αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζει, χρειάζεται δηλαδή την ευταξία φιλοσοφικά γιατί το κάλλος αυτό σημαίνει.

Οι πολιτικοί έχουν αυτό το μεγάλο κοινό μειονέκτημα.  Τραβάνε πάνω τους τα βέλη της κακής ενέργειας των πολιτών.  Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα.

Ποιό είναι το χαρακτηριστικό των ασκούντων την εξουσία;

Οι πολιτικοί έχουν αυτό το μεγάλο κοινό μειονέκτημα.  Τραβάνε πάνω τους τα βέλη της κακής ενέργειας των πολιτών.  Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα.

Δεν εξισορροπείται όμως το «κακό» αυτό με τα οφέλη που αφειδώς απολαμβάνουν; 

Δεν υπάρχουν οφέλη.

Τότε γιατί τόσοι και τόσοι υποψήφιοι φλερτάρουν με την εξουσία;

Γιατί έχουν εν σπέρματι ένα βασικό στοιχείο, το στοιχείο του ήρωα, θέλουν να θυσιαστούν για το συνάνθρωπο.

Τώρα τους εξιλεώνεις συλλήβδην!

Οχι δεν εξιλεώνω κανέναν.  Λέω ότι εν σπέρματι πρέπει να έχεις αυτό το στοιχείο του αλτρουισμού.

Αλλά και του έντονου εγωκεντρισμού!

Εγωκεντρισμός και αλτρουισμός πάνε μαζί!

Στον Τράμπ δηλαδή διακρίνεις στοιχεία αλτρουισμού;

Ο Τράμπ είναι ξεχωριστή περίπτωση.  Φύσει και θέσει επιχειρηματίας. Άνθρωπος της συναλλαγής, της ανταλλαξιμότητας.

Οι πολιτισμοί μας όμως στηρίζονται στην ανταλλαξιμότητα.

Για τον πολιτικό άνδρα όμως είναι απαράδεκτο και αθέμιτο να στηρίζεται σε αυτό.

Το κουτσομπολιό περί διαφοράς ηλικίας του Μακρόν με τη σύντροφό του το ασπάζεσαι;

Είναι εξοργιστικό.  Ενας άντρας 60 ετών όταν κυκλοφορεί με μία κοπέλα 25 ετών δεν εντυπωσιάζει κανέναν.  Υπάρχει ένας ηλικιακός ρατσισμός στην παγκόσμια κοινότητα, όπως υπάρχει σε όλα εξάλλου. Ο διαχωρισμός της νεότητας από το γήρας.

Φασισμός είναι Ο,τιδήποτε αντίθετο στις τρεις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.  Ισότητα, Ελευθερία, Αδελφότητα.  Πιο εκλαϊκευμένα, η επιβολή με το ζόρι των ιδεών των άλλων πάνω σου.

Αφού αναφέρθηκες στον ρατσισμό, που αποδίδεις την άνοδο των άκρων;

Στην καταπίεση.  Προσπαθώ να το εξηγήσω το φαινόμενο, δεν το δικαιολογώ σε καμία περίπτωση.

Φασισμός τί είναι;

Ο,τιδήποτε είναι αντίθετο στις τρεις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.  Ισότητα, Ελευθερία, Αδελφότητα.  Πιο εκλαϊκευμένα, η επιβολή με το ζόρι των ιδεών των άλλων πάνω σου.

Ποιό τσιτάτο θα απηύθυνες προς την Κυβέρνηση για να αμβλυνθεί η άνοδος της ακροδεξιάς;

Κάντε καλύτερη την ζωή των Ελλήνων.  Τότε μόνο θα κατασιγαστούν τα εσώτερα πάθη.  Δεν μπορείς να απαιτείς από τον κόσμο να έχει την πολιτική ορθότητα, την ψυχραιμία και την ωριμότητα μπροστά στην κάλπη, όταν ο κόσμος αυτός δεν απολαμβάνει τις ουσιαστικές κοινωνικές παροχές της Παιδείας και της Υγείας.

Θα ήθελες να χρήσεις ένα μήνα Υπουργός Παιδείας;

Με ιντριγκάρεις!  Πιστεύω πολύ στην Παιδεία!

Ποιά καινοτομία θα εφήρμοζες;

Θα την έκανα πιο εναλλακτική την Παιδεία.  Θα άφηνα μεγαλύτερο περιθώριο στα παιδιά να αποφασίζουν ποιοί είναι οι κλάδοι που τους ενδιαφέρουν.  Ταυτόχρονα όμως θα επέμενα στην ουσιαστική εκμάθηση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ποια κοινωνικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να εξαληφθεί ο ρατσισμός;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άτομα ειδικών ικανοτήτων.  Το διαφορετικό πρέπει να γίνει ένα κομμάτι από το σύνολό μας. Η πολυπλοκότητα και η πολυχρωματικότητα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Τί είναι ποίηση;

Ποίηση είναι η σύμπτυξη των εννοιών της εκφραστικότητας μίας ιδέας με τρόπο ξεχωριστό.

Στη θρησκεία πιστεύεις;

Πιστεύω σε μία ανώτερη δύναμη αλλά δεν είμαι θρησκόληπτος, ούτε εκκλησιαζόμενος.

Εσύ πώς την κατονομάζεις τη δύναμη αυτήν;

Η προσωποποίηση της ανώτερης αυτής δύναμης χρειάζεται στους ανθρώπους. Θέλουμε να ανθρωποποιούμε τα πράγματα για να μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε με αυτά.  Η ανώτερη ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου είναι να μπορεί να λέει Παναγία μου..

Προσωπικά εσύ την προσωποποιείς;

Δεν μου το επιτρέπει η νόησή μου.

Εννοείς ότι έχεις ανώτερη νόηση από τους θρήσκους;

Καθόλου!  Δεν είναι θέμα εξυπνάδης ή νόησης.  Είναι θέμα εσώτερης ανάγκης.  Η δική μου είναι να μπορώ να δω πιο σφαιρικά αυτό το θέμα της ανώτερης δύναμης, της δημιουργίας και της μετά θάνατον ζωής.  Προσπαθώ μεταφυσικά να προσεγγίσω το θέμα.

Και που έχεις καταλήξει;

Εε! Σ’ αυτό δεν καταλήγεις πουθενά ποτέ! Πού να καταλήξεις!

Ο θάνατος τι είναι;

Προερχόμαστε από την ανυπαρξία και καταλήγουμε στην ανυπαρξία.  Θα ταν πολύ εγωκεντρικό να πιστεύουμε ότι διαφοροποιούμαστε απ ό,τι υπάρχει στο σύμπαν και τη φύση.  Η ενέργεια βέβαια δεν χάνεται ποτέ.

Και η μοίρα;

Η μοίρα είναι ένα προδιαγεγραμμένο πιθανοτήτων.  Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο εμπλέκεται ο προορισμός μας.

Επιδέχεται παρεμβάσεων η μοίρα μας;

Εννοείται.  Δεν είμαστε υποχείρια μίας πορείας που δεν διορθώνεται.

Θα ξεπουλούσες τα πάντα για χάρη της διασημότητας;

Δεν θέλω να καταργήσω την ιδιωτικότητά μου.  Είναι κατ΄εξοχήν σημαντική για τον καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης πρέπει να διατηρεί δύο προφίλ, να είναι δηλαδή κοσμοκαλόγερος. Να είναι συγχρόνως εντός αλλά και εκτός κοινωνίας.  Απαιτείται  εσωστρέφεια και αποθέματα ψυχικής ενέργειας

Γιατί είναι σημαντική;

Γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει μέσα από την κοινωνία να ανατροφοδοτείται.  Λαμβάνει τα σήματα της καθημερινότητας και τα μεταφράζει.  Η διαδικασία αυτή είναι μοναχική.  Ο καλλιτέχνης πρέπει να διατηρεί δύο προφίλ, να είναι δηλαδή κοσμοκαλόγερος. Να είναι συγχρόνως εντός αλλά και εκτός κοινωνίας.  Απαιτείται  εσωστρέφεια και αποθέματα ψυχικής ενέργειας.

Και εν ώρα δράσης επί σκηνής; Τί απαιτείται;

Η σκηνή απαιτεί εγρήγορση.  Είναι ένα πεδίο όπου ο ηθοποιός ασκεί τα εκφραστικά του μέσα μεταφέροντας μηνύματα, που δεν είναι δικά του, αλλά του συγγραφέα.  Είμαστε μεταπράτες, είμαστε ενδιάμεσοι.  Δεν είμαστε δημιουργοί.

Η διαδικασία αυτή προφανώς απαιτεί ταλέντο.  Θα μας το ορίσεις;

Ο ηθοποιός είναι ταλαντούχος όταν αυτή η μεταπραττική λειτουργία, αποκτά μία προσωπική σφραγίδα ανεξίτηλη και απολύτως διαχωρίσιμη.  Οταν το μήνυμα του έργου περνάει ανεμπόδιστα και αβίαστα στο κοινό.

Τί ακριβώς ζητάει από τον ταλαντούχο ηθοποιό ο θιασώτης του θεάτρου Στέλιο;

Ο θεατής θέλει να πάρει κάτι από τον ψυχικό και πνευματικό σου κόσμο.  Θέλει να του δώσεις όχι απλώς να καταλάβει το έργο, αλλά να τον μεταφέρεις σε ένα δικό σου κομμάτι, αποκλειστικά του δικού σου κόσμου, που δεν μπορεί να μπει κανένας άλλος.

Αυτό ακούγεται σαν βιασμός!

Αυτό ακριβώς απαιτεί ο θεατής!  Μία διαδικασία που την θέλουμε και εμείς οι ηθοποιοί.  Είναι η μόνη διαδικασία για να ενσαρκώσεις σωστά το ρόλο.  Αλλιώς είσαι μούφα.

Ok! Αφού σου αρέσει τα άλλα περιττεύουν!  Πές μας τί σας προσφέρει όμως αυτή η διαδικασία;

Μία δημόσια ψυχανάλυση.  Με τον ίδιο τρόπο που εγώ μπαίνω στο έργο και στο χαρακτήρα, μπαίνει και το κοινό.  Μαζί ταξιδεύουμε προς τον ήρωα.  Στον θεατή δεν φτάνει να δει απλώς τον Μάινα να παίζει. Θέλει να συμπορευτεί μαζί σου.  Ενθουσιάζεται μόνο όταν τον κάνεις κοινωνό και συμπαραστάτη μιας πορείας που την βλέπει να εξελίσσεται επί σκηνής.

Τι νοιώθει ο ηθοποιός εκείνη την ώρα;

Ο ηθοποιός νοιώθει ότι εισχωρεί σε μία τρίτη ή τέταρτη στοιβάδα δέρματος, όπως θα έλεγε και ένας δερματολόγος.  Περνάει σε πιο βαθιές περιοχές της συνείδησης.  Όταν ο ηθοποιός το επιτυγχάνει αυτό και επικοινωνεί με τη βαθύτερη ουσία του πράγματος, το κοινό δεν αναπνέει καν.  Έχει σύσσωμο μία ανάσα μόνο!

Τί εννοούσε ο Χόρν όταν έλεγε ότι ο καλός ηθοποιός φαίνεται στις παύσεις του;

Στη σκηνή ο ηθοποιός πρέπει να ακούει.  Η απάντησή μου εξαρτάται από αυτό που μου λέει ο συμπρωταγωνιστής μου.  Άρα πρέπει να ακούσω τι μου λέει.  Στο θέατρο αναδημιουργούμε τη ζωή.  Πρέπει να αυτοσχεδιάζεις σαν να ακούς τον άλλον ηθοποιό για πρώτη φορά.

Τι ζώδιο είσαι;

Ζυγός με ωροσκόπο Κριό!

Ποιά ιστορική φιγούρα σε ιντριγκάρει Στέλιο;

Η Φρίντα.  Βγάζει μία ελευθερία και διεκδικητικότητα.

Το αγαπημένο σου στέκι ποιό είναι;

Στην πλατεία Βικτωρίας το Match Point.

————————
Ο Στέλιος Μάινας πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς, στο δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη «Νϊκη» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που παιζόταν μέχρι την περασμένη Κυριακή στο Θέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.  Η «Νίκη» θα ξαναπαιχτεί στο ίδιο Θέατρο από τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Στις 5 Ιουλίου αρχίζει στην Πετρούπολη (Θέατρο Πέτρας) η παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» του Νίκου Καβαδία στην οποία πρωταγωνιστεί με τη μουσική και τη παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου σε σκηνοθεσία Θέμι Μουμουλίδη.  Η παράσταση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here