ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Aνοικτά υπέρ διαπλοκής για τηλεοπτικές άδειες-με 153 η τροπολογία

Τον «υπέρ πάντων» αγώνα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διαπλοκής, έδωσε το παλαιό πολιτικό σύστημα στη Βουλή. Με εμπροσθοφυλακή τη ΝΔ του Κυριάκου και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του κατεστημένου αρνούνται κάθε πρόταση της κυβέρνησης, δημιουργούν τεχνητή ένταση και επιχειρούν να μπλοκάρουν την διαδικασία προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών την οποία δεν θέλουν με τίποτα οι καναλάρχες.

Στο βωμό της εξυπηρέτησης αυτών των ιδιοτελών συμφερόντων, καταγγέλλουν το υπουργό για υπερεξουσίες αλλά αρνούνται τη τροπολογία που μεταφέρει στη Βουλή την αρμοδιότητα για τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας.  Ενδεικτική του ύφους και της αγωνίας των διαπλεκόμενων ήταν η αποστροφή του Ε. Βενιζέλου, ότι «οι άδειες θα γίνουν ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης»!

Τελικά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας. Την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 256 βουλευτές. «Ναι» είπαν 153, «όχι» 101 και «παρών» 2.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι στόχος της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κάτι που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Βρήκε όμως απέναντί της ένα πρωτοφανές μέτωπο ανερυθρίαστης υπεράσπισης των διαπλοκής.

Αυτοί που εξέθρεψαν το καθεστώς ανομίας επί 26 χρόνια, είχαν μάλιστα το θράσος να κατηγορούν τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχική νοοτροπία, για υπουργούς της Β. Κορέας, και να μιλούν για «χουντική Βουλή»!Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά.

O κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «χουντικό κοινοβούλιο» απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. «Δεν είστε υπουργός της Β.Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Κοινοβούλιο τέτοιο που θα το μετατρέπει ο κάθε υπουργός σε χουντικό κοινοβούλιο» ανέφερε, σχολιάζοντας τη δυνατότητα του υπουργού να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών στα ΜΜΕ.

«Να ανακαλέσεις, θα έπρεπε να ντρέπεσαι κάτσε κάτω» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Παππάς.

«Εσένα ντροπή σου! Είσαι άσχετος και δεν θα κάνεις στη Βουλή ότι θες! Να μου μιλάς καλά, εδώ δεν θα τραμπουκίζεις!» του απάντησε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «σας έχουμε υποστεί και δεν μας φοβίζετε».

«Είστε εχθροί της Δημοκρατίας και θα το πληρώστε από το λαό», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με την επίμαχη ρύθμιση «βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας», διότι, όπως εκτίμησε, «θα καταπέσει στην ΕΕ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλετε να ελέγξετε τον χώρο της ενημέρωσης».

Αργότερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας, είπε ότι «υπάρχουν φράσεις που τους πολιτικούς τους ακολουθούν» και ζήτησε για άλλη μια φορά από τον κ. Λοβέρδο να ανακαλέσει τα περί χουντικού κοινοβουλίου, «διότι εσείς προσωπικά, εάν ο ομιλών είχε παρατείνει τις άδειες με μόνο δική του υπογραφή νύχτα ή με τροπολογία για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, θα συμφωνούσατε», όπως του είπε.

Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», επιμένοντας ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου «η αρμοδιότητα διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ».«Αντιπαρέρχομαι τα περί υπουργού και καναλάρχη», είπε ο κ. Παππάς, δηλώνοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη ώστε να μπει τέλος στην ανομία».

Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας

Το μεσημέρι συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας επί της τροπολογίας που υπέβαλε η ΝΔ και απερρίφθη.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του Συντάγματος, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων, ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε:

«Όες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση.».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

«Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια γιατί με το νόμο που ψήφισε πριν τρείς μήνες η κυβέρνηση «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση… Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. Υπουργός; Ό,τι ‘ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάση νόμου’. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης

Αποχώρησε το ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ διά του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Να παραμείνουν σε λειτουργία όσα κανάλια λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, ζήτησε κατά τη δευτερομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να δώσει λιγότερες άδειες να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τον οικονομικό έλεγχο και τον πλουραλισμό, «αλλά να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια θα καλείται η Βουλή να τον εγκρίνει.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία κατατίθεται για να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η στελέχωση του ΕΣΡ, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των προτάσεων των ενδιαφερομένων.  Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να συναινέσουν στον ορισμό των προσώπων της νέας σύνθεσης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να τα κατηγορεί ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα της διαπλοκής για να διαιωνίσουν το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο τηλεοπτικό πεδίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here