Δωδεκάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, εργάτης σε τούρκικη γαλέρα

Ο 12χρονος Σούκρι , Σύρος με Κουρδική καταγωγή , δεν  πηγαίνει σχολείο όπως τα συνομήλικά του παιδιά στην Τουρκία.  Δουλεύει  60 ώρες την εβδομάδα μεταφέροντας ρούχα στις ραπτομηχανές  και παίρνει  185 ευρώ το μήνα. Το κάνει γιατί θέλει να βοηθήσει την οικογένειά του .» Δεν μπορώ να πάω σχολείο επειδή δουλεύω » λέει. » Αλλά θα πάω σχολείο όταν επιστρέψουμε στη Συρία».

Ο Σούκρι δεν είναι το μοναδικό προσφυγόπουλο που εργάζεται σε άθλιες  συνθήκες  στην  τουρκική βιομηχανία ενδυμάτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη βιμηχανία στην χώρα.  Χιλιάδες προσφυγόπουλα από τη Συρία εργάζονται παράνομα  στην Τουρκία.  Σύμφωνα με τον Guardian, η παιδική εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές εργασιακές συνθήκες είναι συνηθισμένα στη τουρκική βιομηχανία ενδυμάτων.

Ο υπεύθυνος του εργοστασίου που δουλεύει ο Σούκρι, δεν αναγνωρίζει προσωπικές ευθύνες  για την παράνομη παιδική εργασία.  «Δεν είναι δικό μας λάθος που πρέπει να δουλέψουν» λέει αφού «το  κράτος απέτυχε να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα».

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι Σύροι εργάζονται στην Τουρκία. Περίπου 2,3 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία και μόλις το 9% μένει σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι υπόλοιποι πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους τα προς το ζην, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος.

Αναλυτής του Κέντρου Σπουδών Στρατηγικής της Μέσης Ανατολής εκτιμά ότι περίπου 250.000 σύροι πρόσφυγες εργάζονται παράνομα στη χώρα, με πρόσφατη έκθεση του Human Rights Watch να αφήνει να εννοηθεί ότι η παιδική εργασία «οργιάζει». Πολλά προσφυγόπουλα εργάζονται στη βιομηχανία ενδυμάτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, οι Σύροι θεωρούνταν επισκέπτες στην Τουρκία, γεγονός που δεν τους έδινε το δικαίωμα να εργάζονται. Όσοι εργάζονταν, το έκαναν παράνομα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ ορίζει ότι οι Σύροι που βρίσκονται πάνω από έξι μήνες στην Τουρκία θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν άδεια εργασίας.

Η κίνηση έχει χαιρετιστεί από ΜΚΟ, με ορισμένες να σημειώνουν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των Σύρων εργαζομένων.

Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν ίσες συνθήκες εργασίας με τους τούρκους πολίτες. Μιλώντας στον Guardian, αρκετοί πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι ο μισθός τους είναι πολύ μικρότερος και ότι η πληρωμή καθυστερεί.

Τα περισσότερα εργοστάσια παρέχουν ενδύματα σε εταιρείες που εξάγουν τα ρούχα στην Ευρώπη. Πολλές ευρωπαϊκές μάρκες επιλέγουν την Τουρκία, επειδή είναι κοντά και εξαιτίας της ποιότητας των ενδυμάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ελάχιστες εταιρείες γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα τουρκικά εργοστάσια.

Η Ρουθ Βερμίλεν, η οποία εργάζεται στην ΜΚΟ Fair Wear Foundation σημειώνει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το τρωτό των προσφύγων να οδηγήσει σε άρνηση των βασικών τους δικαιωμάτων: όχι στην παιδική εργασία, όχι στις διακρίσεις και πληρωμή» ενός αξιοπρεπούς μισθού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here