Κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος-Συνεδριάζει στο Καναδά το Washington Group παρουσία Λαγκάρντ

 Εφτασε η ώρα μηδέν, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το θέμα τίθεται επί τάπητος, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των εφτά ισχυρών χωρών του κόσμου, όπου θα συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι παράγοντες επιθυμούν το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, ώστε να πάμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου με συμφωνία «πακέτο» που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ωστόσο, εάν τα βρούν τελικά Γερμανία και ΔΝΤ στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Εάν αυτό δεν συμβεί, είναι πλέον δεδομένο ότι το ΔΝΤ αποχωρεί χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα.

Οι αποστάσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ παραμένουν. Στον Καναδά, το Σάββατο, θα επιχειρηθεί να «γεφυρωθούν» οι διαφορές με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο η άποψη του Ταμείου ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το Ταμείο πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνήσουν για την Ελλάδα σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Το ελληνικό θέμα βρίσκεται στη σκιά του ιταλικού ζητήματος, που είναι πλέον ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης με κίνδυνο να εξελιχθεί σε εφιάλτη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here