Κραυγές εθνικισμού από Μίτσκοσκι: Το VMRO δεν στηρίζει αλλαγή συντάγματος για αλλαγή ονόματος

 

 Με βασικό σύνθημα το «Θα νικήσουμε, η “Μακεδονία” θα νικήσει», έκλεισε ο νέος ηγέτης του VMRODPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι την ομιλία του στη συγκέντρωση οπαδών του στα Σκόπια. Οπως επανέλαβε το κόμμα του δεν θα στηρίξει αλλαγή του συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

Συγκεκριμένα, για το θέμα του ονόματος είπε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, μαζί με την οικονομία. Ανέφερε ότι το κόμμα του ενημερώνεται για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ελληνικά, «που είναι ανεξάντλητη πηγή ενημέρωσης». Είπε ότι η αξιοπρέπεια δεν έχει τιμή και ότι λυπάται που «κάποιοι παίζουν με την υπομονή και την αξιοπρέπειά μας». Κατηγόρησε τον Ζάεφ για υπαναχωρήσεις, ότι είχε πει στο παρελθόν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του συντάγματος και τώρα λέει ότι δεν είναι το σύνταγμα που καθορίζει την ταυτότητα, ενώ στην πραγματικότητα είναι το ίδιο. Προειδοποίησε ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά και επανέλαβε ότι το VMRODPMNE δεν θα στηρίξει αλλαγή του συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

–        Για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, άσκησε σκληρή προσωπική κριτική στον Ζάεφ. Χρησιμοποίησε εκφράσεις του τύπου «καταστρέφεται η χώρα», «αντιλαϊκή εξουσία», «τρομοκρατία κατά πολιτικών αντιπάλων», «υποσχέθηκαν τα πάντα και δεν έκαναν τίποτα», «οι πατριώτες μπαίνουν φυλακή και οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι» κλπ. Είπε ότι «πρέπει να φύγουν πριν να είναι αργά» και ζήτησε πρόωρες βουλευτικές μαζί με τις προεδρικές (την ερχόμενη άνοιξη), η οποία να γίνουν με βάση τη συμφωνία Πρζνο (υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημέρες νωρίτερα). Εξήγγειλε ότι το κόμμα του ετοιμάζει νέο πρόγραμμα για το οποίο «θα είστε όλοι περήφανοι»

–     Είπε ακόμη ότι οι Αλβανοί χρειάζονται δουλειές και όχι αντισυνταγματικούς νόμους που καθιερώνουν διγλωσσία στη χώρα.

–    Και κατέληξε ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης.

 

Μήνυμα Προέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul

Είπε ότι στέλνει μήνυμα στήριξης και φιλίας, ότι τους πέντε μήνες που είναι πρόεδρος του VMRO-DPMNE ο Μίτσκοσκι έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος και ότι οι πολίτες της πΓΔΜ έχουν ανάγκη να ακούσουν τις ιδέες και προτάσεις του κόμματος.

Είπε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται εντός της Ευρώπης και «οι μοίρες μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης αν δεν ενταχθούν όλες οι χώρες. Ανέφερε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην πΓΔΜ, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, θα πρέπει «να σηκώσουν τα μανίκια» και να δείξουν ισχυρή βούληση για πρόοδο στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση διαφθοράς, ελευθερία ΜΜΕ, ανεξαρτησία δικαιοσύνης.

 Σημείωσε, ακόμα, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει μόνο να εξαγγέλλονται, αλλά και να υλοποιούνται. «Ο λαός σας ζητά αλλαγές και οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς εσάς, ακόμα και αν είστε στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ηγεσία του Μίτσκοσκι, το VMRO-DPMNE θα αποκτήσει νέα δυναμική και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μήνυμα Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orban

Μετέφερε τον χαιρετισμό του κόμματός του και είπε ότι οι Ούγγροι είναι ευγνώμονες στο VMRO-DPMNE, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης οι ηγέτες του VMRO-DPMNE «έδειξαν θάρρος, σοφία και δύναμη για να υπερασπιστούν τους “Μακεδόνες”, τους Ούγγρους και τους Ευρωπαίους».

Ανέφερε ότι ο Μίτσκοσκι και η νεανική ηγετική του ομάδα θα επαναφέρουν την πΓΔΜ στον δρόμο της ανάπτυξης. «Υπάρχει μπροστά σας μία μεγάλη δυνατότητα, αλλά πρέπει να είστε επιτυχείς σε μία σύνθετη ευρωπαϊκή κατάσταση. Σε μία τέτοια σύνθετη κατάσταση είναι απαραίτητοι παντού γενναίοι και ισχυροί ηγέτες. Ηγέτες που αγαπούν την πατρίδα τους, έχουν εμπειρία και δεν ταλαντεύονται ούτε κάτω από την πίεση εξωτερικών δυνάμεων» είπε ο Όρμπαν και υπενθύμισε ότι και το κόμμα του στην Ουγγαρία έχει χάσει εκλογές αλλά ξαναεπέστρεψε στην εξουσία. «Να θυμάστε την παλιά παροιμία: η επιτυχία δεν είναι οριστική και η αποτυχία δεν είναι μοιραία, το μοναδικό που έχει σημασία είναι να είμαστε αρκετά γενναίοι και να συνεχίζουμε», είπε ο Orban

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here