Τσίπρας: Εξοδος από το πρόγραμμα με καθαρή συμφωνία για το χρέος, χωρίς προληπτική γραμμή και σταδιακές φοροελαφρύνσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για οριστική έξοδο από τα μνημόνια, με καθαρή συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ώστε η Ελλάδα να σταθεί μόνη ξανά στα πόδια της και να προσχωρήσει σε σταδιακές φοροελαφρύνσεις, μίλησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και η χώρα δεν έχει ανάγκη από προληπτική γραμμή στήριξης.

Ειδικά για την ναυτιλία είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και το 50% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας. «Είναι βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έφθασε το 2017 τα 9 δισ. ευρω, 20% περισσότερο από το 2016», σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι ευτυχώς που η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας δεν συμβάδισε με την γενικότερη εικόνα της οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας πως πλέον δεν θα είναι η εξαίρεση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από τρία χρόνια επίπονης προσπάθειας η οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης με την έννοια μας να είναι σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο».

«Να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος»

Παράλληλα, μίλησε για παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση, ωστόσο όπως είπε αυτές πρέπει να ξεπεραστούν. «Κάναμε μεταρρυθμίσεις που δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν και έτσι από μια χώρα ελλειμματική, τώρα είναι από τις πρώτες και πλεονασματική. Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτό είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα και εγγύηση για σταδιακές φοροελαφρύνσεις», πρόσθεσε.

«Αυτά δεν αρκεί να τα λέω μόνο εγώ αλλα αυτά έχουν την επικύρωση όλων των διεθνών οργανισμών, των αναλυτών και των αγορών. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης γίνεται πολύ δύσκολα και με πολύ κόπο. Με σταθερά και προσεκτικά βήματα βγαίνουμε από τα προγράμματα στήριξης. Όλα τα τελευταια κομματια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Απαιτείται καθαρή συμφωνία για το χρέος»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «εντός του Ιούνη ολοκληρώνουμε τα τελευταία προαπαιτούμενα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος, για να φτάσουμε στις 21 Ιουνίου όπου και θα συζητηθούν τα μέτρα για ελάφρυση χρέους».

«Λέμε «όχι» σε οποιαδήποτε λύση αλλά θέλουμε λύση που θα δώσει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Μια λύση που θα πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να γίνει αυτό χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε, δε, ότι απαιτείται μια καθαρή συμφωνία για το χρέος,​ για να εκτοξευτεί η δυναμική της οικονομίας.

«Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης»

Η Ελλάδα, όπως είπε, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστική για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. «Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης και διαρκή υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος», πρόσθεσε.

Επανέλαβε εξάλλου ότι «το παλιό μοντέλο χρεοκόπησε και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε σε αυτό».

«Στρατηγικός στόχος και η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας»

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, επεσήμανε ότι η ανάδειξή του σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις χώρες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τη Ναυτιλία, είπε πως «επενδύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές και ενισχύουμε τις δράσεις». Στρατηγικός στόχος, όπως είπε, είναι και η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here