Η επικίνδυνη για θεσμούς και δικαιοσύνη, διγλωσσία του Αρείου Πάγου: Τελικά υπάρχει ή όχι δίκαιη δίκη στη Τουρκία, κύριοι Αρεοπαγίτες; Λύση από Κοντονή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια άκρως επικίνδυνη για τους θεσμούς, την απονομή της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου, απόφαση του ο Αρείος Πάγος, ακύρωσε την Παρασκευή τον ίδιο τον εαυτό του. Εκανε δεκτό αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση στην Τουρκία ενός αριστερού καταζητούμενου ως τρομοκράτη, δημοσιογράφου, του Τουργκούτ Καγιά.

Με άλλα λόγια κι ανεξάρτητα από την υπόθεση και τις κατηγορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε, προφανώς, ότι το δικαστικό σύστημα και το κράτος δικαίου, λειτουργούν ορθά στη γείτονα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την επιβολή διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις διώξεις δεκάδων χιλιάδων δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων ως «γκιουλενιστών», μελών δηλαδή του δικτύου που κατά το καθεστώς Ερντογάν, οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Διότι, εάν είχε κρίνει διαφορετκά, ότι δηλαδή, δεν λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Τουρκία, θα είχε αρνηθεί την έκδοση του εκζητουμένου αριστερού, επειδή θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην έχει μια δίκαιη δίκη.

Οπως ακριβώς δηλαδή έκανε με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα και τους οποίους η Τουρκία ζητά να εκδοθούν, κατηγορώντας τους ότι πήραν ενεργό μέρος σε αυτό.

Αλλά όχι. Ο Αρειος Πάγος, φαίνεται ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στη κρίση του. Πως είναι δυνατόν όμως για τους μεν 8 στρατιωτικούς  να τίθεται ζήτημα δίκαιης δίκης ενώ για τον αριστερό δημοσιογράφο, όχι;

Ο Αρειος Πάγος, με τις διαμετρικά αντικρουόμενες αποφάσεις του, δημιουργεί και άλλα προβλήματα, πέρα από την καταστρατήγηση της απλής λογικής και της δικαιικής τάξης. Δίνει πάτημα και λαβή στη Τουρκία, να επιχειρηματολογήσει ενάντια στη νομική ορθότητα των αποφάσεων του.

Γιατί εάν ήτα, όπως όλοι πιστεύουμε, ορθή  η απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, άλλο τόσο ορθή και επιβεβλημένη ήταν και  έκδοση του Τούρκου καταζητούμενου αριστερού δημοσιογράφου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, έχει τώρα στα χέρια του την τελική απόφαση. Θεωρούμε, ότι απλά και μόνο για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, οφείλει να απορρίψει το τουρκικό αίτημα και να μην εκδώσει τον Τούρκο αριστερό στη Τουρκία. Κάθε άλλη σκέψη θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της αντίληψης περί δικαίου, που ο Αρειος Πάγος μάλλον ξέχασε έξω από το δικαστήριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here