Κοτζιάς: Κατανόηση Γκουτέρες στις ελληνικές θέσεις για Κύπρο-Κρίσιμη ημέρα για αναζήτηση λύσης

Κατανόηση στις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού έδειξε ο γ.γ. του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Γκουτέρες συμμετέχει από σήμερα στις συζητήσεις σε μιά προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στις συνομιλίες.

Κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ελβετία, όπως ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Γκουτέρες έθεσε σειρά από ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν.

 «Εμείς», πρόσθεσε, «συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους».
Αναστασιάδης: Δημιουργική η συνάντηση με Γκουτέρες

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη διμερή συνάντηση που είχε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Αναχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης για να μεταβεί στο γεύμα εργασίας, που έχει μετατεθεί για τις 14.45 (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση και απάντησε ότι αυτό θα διαφανεί μέχρι απόψε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντιπρόταση, απάντησε «Όχι, ο Γενικός Γραμματέας ήθελε να ακούσει».

Αναχωρώντας αργότερα από τον χώρο της διάσκεψης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε και συνεχίζουμε.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ημέρα θα είναι μεγάλη και η νύχτα μακρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here