Φωτεινή Στεφανίδη: «Ιούνη, πέτα το τόπι όσο πιο ψηλά μπορείς!»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

« (…) Ά, τί μπρισίμι αστέρι ακόμα θα χρειαστεί για να κεντήσουν οι πευκοβελόνες στην καψαλισμένη μάντρα του καλοκαιριού «κι αυτό θα περάσει» (…)»
Γιάννης Ρίτσος, «Ρωμιοσύνη ΙΙ»

 

«Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, ξανθός και ακόμα μυρωμένος από του Μαγιού την τρέλα, ο θεριστής και κερασάρης. Τρυφερά, μικρά τα φρούτα του· κορόμηλα σε ό,τι πορτοκαλί και κόκκινο μπορείς να φανταστείς, κεράσια ζουμερά, φράουλες να σέρνονται στα περιβολάκια. Μπουρνέλες κι αχλαδάκια να μοσχοβολούν όλα σαν λουλούδια. Τσάγαλα. Ρόδα στη δεύτερη ανθοφορία τους, μικρότερα αλλά και πιο μυρωμένα. Βασίλισσα η πικροδάφνη, γεμάτο το κοράλλι, τα σπάρτα κατάφορτα κι ευωδιαστά χαράζουν το δρόμο για τη θάλασσα που κι αυτή είναι στην πιο μοσχομυριστή της ώρα. Τ’ αγριοκάροτα κεντούν κι αυτά μαζί με τα μαραθολούλουδα τους αγρούς που κιτρινίζουν, ξέπνοη η παπαρούνα επιμένει, χρυσή η αγριοβρώμη, ολάνοιχτη η φραγκοσυκιά, δάσος η δεντρομολόχα. Δυο ανάσες η άμμος και το κύμα, και κάπου εκεί ξεκουράζεται ξεφούσκωτο λιγάκι το χιλιοπαιγμένο τόπι με όλα του τα «σ’ αγαπώ!», τα «πιο ψηλά!», τα «τρέχω!»». Μιλάμε με τη Φωτεινή για τον Ιούνη μήνα έχοντας κοντά το αλφαβητάριό της και τις ζωγραφιές του.

Γιατί το αλφαβητάρι αυτό;
Γιατί είναι καμωμένο το πιο πολύ –κι αθέλητα–, με εικόνες και ευωδιές Ιουνίου. Για τον Μάη και τον Απρίλη λέμε ότι μοσχοβολούν, μα κι ο Ιούνης μέσα στα ξανθά χωράφια έχει δύναμη και δίνει ανθό σε χίλια δυο που αν είσαι εκεί και τα νιώσεις, χίλιοι Μάηδες σε βρίσκουν. Και πιο πολύ εδώ διαλέγει, στον Ιούνη, να ευωδιάσει η αγάπη, το πιο μοσχομυριστό λουλούδι.

Τι συναντάμε;
Το βάζο –το χαρισμένο από χέρι που ξέρει καλά να γράφει– για να δέχεται τους ανθούς του Ιούνη, ζωγραφισμένο με λουλούδια κι αυτό, από σίγουρο χέρι. Κόκκινος ο γάτος, Ιουνίου κι αυτός, σε μάντρα της Ύδρας. Πεύκο του Σχοινιά, από πρώτο μπάνιο ημέρα της Αναλήψεως, Ιουνίου. Ζαριά στο Αιγαίο, επάνω στη δύση του μεγαλύτερου ήλιου της χρονιάς. Σκιά κυπαρισσιού σε αγρό της Βοιωτίας πολύ πριν γίνει η αληθινή και οριστική συνάντηση, Ιούνιο μήνα. Κι ακόμη, το πρώτο καρπούζι, το τελευταίο λεμόνι, το βλέμμα της αγάπης του άντρα που γίνεται πατέρας, το φεγγάρι που είχε μάθει να ανατέλλει πίσω από τη μονοκατοικία με τη γαλανή είσοδο και την έχασε και την ψάχνει, το ιδρωμένο ποτήρι του κρύου νερού, η χρυσόμυγα που έρχεται Ιούνη και στολίζει τη συκιά, το ψαράκι το φρεσκοψαρεμένο Ιούνιο μήνα απ’ το γιαλό, το κεράκι –ίσως και Πεντηκοστής (ψυχούλες)–, η κορμοστασιά του υάκινθου και το άρωμα υπό τη σκέπη και την ευωδιά της μανόλιας. Μια πιο μεγάλο στολίδι του Ιούνη και φωλιασμένο για πάντα στην καρδιά, το φτηνό τόπι με τα εφτά χρώματα κι επάνω του και στην ψυχή για πάντα χαραγμένο το άγγιγμα από τα τρυφερά χεράκια. Και ξανά «πιο ψηλά» και «πιο ψηλά». Ιούνη μου, σήκωσε εσύ το τόπι όσο πιο ψηλά μπορείς.

Το ηλιοστάσι;
Εκτίναξη και ισορροπία. Φως και υπόσχεση σκοταδιού. Απόγνωση και θρίαμβος. Γέννηση και θάνατος (φωτιές τ΄ Αη Γιάννη). Και όλα τα πλάσματα, σε συγχρονισμό, σέβονται και ακολουθούν, εκτός  –ίσως– απ’ τον άνθρωπο, μάλλον τη θέση και τη σκέψη του, γιατί το κορμί του ακολουθεί τη φύση που το γέννησε.
Επάνω στο ηλιοστάσι στέκονται δροσερά ακόμη τα κεράσια πριν δοθούν εντελώς στα πουλιά και στο χώμα το κεντημένο καμπανούλες, τότε ο κότσυφας τελειώνει το τραγούδι του, εκεί, στο μέγιστο φως του Ιουνίου βρίσκεται και ο σπόρος του χειμώνα, εκεί και το πρώτο τζιτζίκι θα αρθρώσει την αληθινή αλφαβήτα, εικονογραφημένη με αγιόκλημα, γιασεμί και πικροδάφνη.

Και οι πρώτες ζέστες;
Εκεί κι εκείνες, στο ηλιοστάσι, κάνουν το κέντημα του καλοκαιριού να καίει ευωδιάζοντας ρετσίνι, κι επάνω του πατώντας φέρνουν και τις  πρώτες λεξούλες, το αλφαβητάρι όλου του κόσμου. Μόνο Ιούνη μήνα θα μπορούσε να έχει συμβεί στ’ αλήθεια.

 

Σημ. Οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο «Αλφαβήτα» της Φωτεινής Στεφανίδη, εκδ. Σίγμα 2002

Print Friendly, PDF & Email

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα. Καλό μήνα Φωτεινή, Καλό μήνα Γιώργο με όλα τα ωραία σας.
  Φωτεινούλα μου, πόσο ευεργετικές υπήρξαν ανέκαθεν οι μυρωδιές και πόση δύναμη έχουν να ανασταίνουν και να συγκολλούν όνειρα παιδικά φευγάτα όχι λόγω χρόνου αλλά λόγω βαθιάς συγκίνησης. Το τόπι, το εξαίσιο βάζο, το μάτι εκείνο το μελίχρυσο, ο ρούσος γάτος. Όλα όμορφα, όλα καταπώς πρέπει, γλύκα του πρωινού, του πρώτου πρωινού του μήνα του Θεριστή οπού μοσχοβολά ο θερισμένος καρπός κι ακούγονται σαν από ταινία οι αποκαμωμένες μα και ευχαριστημένες οι φωνές των ξωμάχων.
  Γι’ αυτές τις ωραίες μνήμες, τις σεπτές εικόνες σε ευχαριστούμε. Να είσαι καλά. Όλοι να είμαστε καλά και να θυμόμαστε…

  • Καλησπέρα, καλή μου Ελένη, καλό μήνα από καρδιάς. Τι ευωδιές ωραίες και μνήμες στέλνεις, σ’ ευχαριστούμε. Ας απολαύσουμε ό,τι έχει απομείνει, και είναι πολλά ακόμη, ευτυχώς. Και καλό σου καλοκαίρι με πολλή αγάπη και πολλά φιλιά

 2. Μου φαίνεται πως εδώ, τώρα, στην πρώτη αυτού του Ιούνη το ιδιωτικό γίνεται προσωπικό κι από κει πετάει στο παρεΐστικο κι απλώνει ολόχαρο ανθούς και στάχυα στη μεγάλη γειτονιά… Καλό Καλοκαίρι ολούθε!

  • Πετάει σαν τον κλέφτη σου Αργυρώ μου, χωρίς να υπολογίζει. Βρίσκει ωστόσο πάντα κέντρο… Καλό μήνα!

 3. Φωτεινή μου, Φως, Φωτεινένια μου, δεν είχα δει έτσι δοξαστικά τον Ιούνιο και σαν να ντράπηκα λιγάκι, αλλά σίγουρα θα εξιλεωθώ, μετά το ξεδίπλωμα όλης του της ομορφιάς από την κουβέντα σας με τον κύριο Κιούση· θα κρατήσω ορθάνοιχτα τα μάτια μου. Αχ, κι αυτό το τόπι! Εκείνο το πάνινο από του κουρελάκια που θα μεταμορφωνόταν μετά στον αργαλειό, κουρελάκι-κουρελάκι, σε αριστούργημα. Το πρόλαβα αυτό το τόπι και είμαι ευτυχής κάθε φορά που οι λεξούλες σου ξεδιπλώνουν τόσα τόπια μέσα μου. Από καρδιάς το «ευχαριστώ» και οι ευχές για καλό καλοκαίρι!

  • Α, άλλο τόπι κι εκείνο! Ο γατούλης Μπαμπουμάκος έλαχε να παίξει μ’ αυτό από τότε. Άμετρο τόπι με χίλια χρώματα η αγάπη καλή μου, και το φως βγαίνει όλο από τον καλό σου λόγο! Καλό μήνα!

 4. Γυρίζει και αρμενίζει και πετάγεται ψηλά το τόπι και διαλαλεί του καλοκαιριού τις χάρες. Καλό μας καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here