Εξαμηνιαίες τάσεις MRB: Μπροστά με διαφορά 11,9% η ΝΔ, μειωμένη όμως σε σχέση με τον Δεκέμβριο

Μειώθηκε κατά 1% η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από τον περασμένο Δεκέμβριο, σ’ύμφωνα με την έρευνα εξαμηνιαίων τάσεων της MRB, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2.000 πολιτών, πανελλαδικά και με κάλπη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τον Ιούνιο του 2017, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 12,9 πού ήταν η διαφορά τους τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 7,4%, ΚΚΕ 6,9%, Ένωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 17,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 10,5% Λευκό-Ακυρο-Αποχή και 2,3% Άλλο Κόμμα.

Στις τάσεις της MRB τον Δεκέμβριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με διαφορά 12,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση της διαφοράς ογείλεται κυρίως στην ανοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,6%. Μειωμένη κατά 1,4% είναι και η αδιευκρίνιστη ψήφος τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, κάτι που, σε σχέση με την αύξηση των ποσοστ’ών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζετραι σε αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελλαδική έρευνα που είχε γίνει το διάστημα (02-09/12).

Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Ιουνίου 2017 (20-29/06).

Δείτε την εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, αφαιρώντας δηλαδή τη συνολική αδιευκρίνιστη ψήφο.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η επιλογή «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 20,6%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 3,5% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 34,3% απαντά η ΝΔ, το 21,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,6% Κανένα Κόμμα, ενώ στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 44,2% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,1% ΝΔ.

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 74,7% απαντά λίγο ή καθόλου.

Στο ερώτημα πότε θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 58,3% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου (καλοκαίρι 2018), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 45,2% απαντά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,6% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 42,0%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 31,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 16,7% το κυβερνών κόμμα. Το 38,3% απαντά «Κανένα κόμμα».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2017 της MRB (20-29/06) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 52,6% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 76,1% απαντά Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι, ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 76,6% Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι και 18,3% Σίγουρα Ναι-Σίγουρα Ναι.

Το 64,2% απαντά Σίγουρα Όχι-Μάλλον όχι στο ερώτημα αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε; Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 33,2%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 72,4% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές-προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ ποσοστό 12,2% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές-προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%).

Πηγή: Real.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here