Επτά χρόνια φυλακή για τον «πιο μισητό άνθρωπο στον κόσμο»

Ο Μάρτιν Σκρέλι, ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο», όπως έχει χαρακτηριστεί, αφού το 2015 αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS κατά 5.000% καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκιση επτά ετών για  χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Σκρέλι ότι εξαπάτησε επενδυτές  μεταξύ 2009 και 2014, με το ποσό της απάτης να φτάνει τα 11 εκ. δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σκρέλι χρηματοδότησε τον εαυτό του – με χρήματα από την Retrophin, μια φαρμακευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014, ο πρώην CEO, έδωσε συνολικά 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim, το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης.

Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει κυρίως ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS αλλά και τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Το κόστος παραγωγής του φαρμάκου ήταν ένα δολάριο και μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Σκρέλι, πωλούνταν 17 δολάρια. Μόλις ο χρηματιστής αγόρασε τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου, η τιμή αυξήθηκε κατά 5500%, με την τιμή του Daraprim να φτάνει τα 750 δολάρια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here