Στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι που χάνουν το επίδομα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος  κατά του νόμου 4512/2018 με τον οποίο θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια  για τη  χορήγηση του επιδόματος στους πολυτέκνους.  
       
          
Οπως επισημαίνουν οι πολύτεκνοι στην προσφυγή τους, το υπουργείο Εργασίας  έχει παραδεχθεί ότι 12.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες χάνουν το επίδομα που έπαιρναν.
         
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, το όριο εισοδήματος προκύπτει από μια σειρά συντελεστών στους οποίους περιλαμβάνεται το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών, οι οποίοι  διαιρούνται κατά περίπτωση με  κλίμακες ισοδυναμίας, που προβλέπει η επίμαχη υπουργική απόφαση.
 Οι πολύτεκνοι υποστηρίζουν ότι  τα νέα μέτρα παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές:
2)  της αναλογικότητας    
3)    της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και 
4)   του κοινωνικού κεκτημένου, ενώ καταργούν τις ισχύουσες διατάξεις για το επίδομα και τη σύνταξη των πολυτέκνων χωρίς καμία αιτιολογία.
Παραβιάζουν,   επίσης ευθέως και τις διατάξεις των άρθρων 4 και 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος περί ισότητας, γιατί «καθιερώνουν έκδηλη και ανεπίδεκτη κάθε δικαιολόγησης άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων οικογενειών, οι οποίες λόγω των τιθεμένων ορίων εισοδήματος δεν δικαιούνται της υποβολής αίτησης και της λήψης του χορηγούμενου επιδόματος παιδιού, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσες πολύτεκνες οικογένειες εμπίπτουν και είναι εντός των τεθειμένων ορίων εισοδήματος».
Ακόμη, είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές που προστατεύουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Μάλιστα,   προς ενίσχυση των ισχυρισμών για το εν λόγω θέμα, σημειώνουν  ότι το οξύτατο  πρόβλημα  της υπογεννητικότητας, που μαστίζει την πατρίδα μας και το οποίο   συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς  από το 2011 και μετά οι θάνατοι υπερτερούν έναντι των γεννήσεων και από το 2013 οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κάτω των 100.000.
        
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here