“Ειδικοί” με τη βούλα της Παγκόσμιας Τράπεζας

 

 Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

International Classification of Functioning, Disability and Health: γνωστό στους ενδιαφερόμενους πολίτες με αναπηρία και όχι μόνο με τα αρχικά ICF (οι λέξεις Disability και Health παραλείπονται) μοντέλο αξιολόγησης, που φέρεται να βελτιώνει το ιατρικό μοντέλο αξιολόγησης (της αναπηρίας) μιας και εκτός από πιθανές βλάβες στις σωματικές δομές και λειτουργίες (φέρεται να) ενσωματώνει και πιθανούς περιορισμούς σε ότι αφορά την απόδοση σε δραστηριότητες της κοινωνικής καθημερινής ζωής.

Από ποιους “φέρεται να”; Προς θεού, όχι από εμάς. Κατά βάση από αυτούς – ποιους άλλους; – οι οποίοι 1ον) το έχουν δημιουργήσει και 2ον)  το εμπορεύονται/προωθούν. Όπως δε τόσο οι πρώτοι όσο και – κατά κύριο λόγο – οι δεύτεροι ισχυρίζονται (φέρονται να πιστεύουν) το I.C.F. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς (όπως την ανάπτυξη ενιαίας βάσης δεδομένων, ερευνητικά, κλινικά, εκπαιδευτικά) και – προσαρμοσμένο στις ανά πεδίο συνθήκες και ιδιαιτερότητες – σαν εργαλείο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Είναι λογικό το I.C.F. να “φέρεται να” (βελτιώνει αυτά που βελτιώνει) από αυτούς που το δημιούργησαν; Δεν είναι μόνο λογικό είναι και αναγκαίο, ειδάλλως δεν θα είχαν κανένα λόγο αυτοί που το δημιούργησαν να το δημιουργήσουν.

Σε ότι αφορά αυτούς που το εμπορεύονται/προωθούν; Εδώ τα πράγματα κατά λιγάκι (φέρονται να) αλλάζουν, να θέλουν πρόσθετη δουλειά διάολε, καθώς θα πρέπει να το “πουλήσουν” πείθοντας για τον τρόπο της βέλτιστης προσαρμογής του στο εκάστοτε τοπικό πεδίο. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν από το γενικό στο ειδικό “φέρεται να” με τις επιπλέον μελέτες, αναγωγές, συσχετισμούς και προσαρμογές που αυτό το πέρασμα συνεπάγεται. Λογικό και αναγκαίο και τούτο: για να μπορεί κάποιος να εισπράξει – σαν αυτούς που εμπορεύονται/προωθούν το ICF – τα κάμποσα που ζητάει, θα πρέπει να επιδείξει και κάποια αυστηρά συγκεκριμένη προσωπική δουλειά πέρα από τα γενικά “φέρεται να” που είναι η δουλειά των κατασκευαστών αυτού το οποίο εμπορεύεται.

Καλά ως εδώ; Κρατώντας κατά νου ότι δεν εκφράζουμε άποψη περί των “φερομένων να” υποστηρίζουν την χρησιμότητα ή υπεραξία του ICF πάμε παρακάτω, εκεί όπου θα συναντήσουμε τα νεοελληνικά αδιανόητα.

Τι μας λέει αυτό το παρακάτω; Διαβάστε και γελάστε ελεύθερα. Η ανασκόπηση με τη χρήσης της λέξης ICF ως λέξης κλειδιού (σε μια συναφή της έρευνάς μας αξιόπιστης βάσης δεδομένων) μας προσφέρει για την τελευταία 18ετία έναν αριθμό συνολικά 8449 αρχείων (τα 5882 αφορούν έρευνες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, τα 1442 conference papers, τα 686reviews, τα 106 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, τα 93 άρθρα υπό δημοσίευση, συν κάτι ψιλά) που καλύπτουν μια γκάμα γνωστικών αντικειμένων όπως medicine/ιατρική (3646), healthprofessions/επαγγέλματα υγείας (1123), Κοινωνικές Επιστήμες (323), Ψυχολογία (293), Νοσηλευτική (260), κοκ.

 

 

Μεταξύ αυτών (των 8449 αρχείων) πόσα να ήταν άραγε τα Ελληνικής προέλευσης, ενδεικτικά ρε διάολε αν μη τι άλλο μιας τάσης προς μελέτη των ιδιαιτεροτήτων και των συνακόλουθων προσαρμογών προς εφαρμογή του I.C.F.; Μιας τάσης που θα έπρεπε – για το θεαθήναι διάολε – να φέρεται ως αναπτυγμένη στους πωλητές του μοντέλου;

Απάντηση: Πέντε, όσα τα δάκτυλα του χεριού, όσα τα δάκτυλα που προσφέρονται όταν ασκείται η πατροπαράδοτη ελληνική χειρονομία. Πέντε, και όλα τους λίγο πολύ της πλάκας, αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό.

Επόμενο (αυτόματα συνεπαγόμενο) ερώτημα: Και από αυτά τα – έστω της πλάκας σε ότι αφορά την αξία του περιεχομένου τους – πέντε (αρχεία) πόσα να αφορούσαν άραγε την ομάδα ή τα πρόσωπα των φοβερών και τρομερών ειδικών που ζητάνε (οι αθεόφοβοι) κάτι εκατομμύρια ως έμπιστοι εντεταλμένοι – και με τη βούλα – της Παγκόσμιας Τράπεζας πωλητές του βασισμένου στο ICF νέου μοντέλου (προϊόντος) αξιολόγησης της λειτουργικότητας και της αναπηρίας; Πόσα αρχεία, με άλλα λόγια, ανοίγουν και μας οδηγούν στις περί του ICF και των συναφών θεμάτων φωτεινές μελέτες των συγκεκριμένων φωτεινών εγκεφάλων που πλέον με τις πλάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας αξιώνουν ουκ ολίγα εκατομμύρια για να μεταλαμπαδεύσουν το φως τους;

Μηδέν! Ούτε ένα! Τίποτε! Μια τρύπα στο νερό!

Καταληκτικό ερώτημα: Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά; Όχι δα, καλά τα κλισέ αλλά δεν ταιριάζουν παντού και πάντοτε. Οι περί ων ο λόγος “φωστήρες” του ICF χωρίς έστω μια λέξη ερευνητική με αυτό να τους συνδέει – εντεταλμένοι αρμοδίως της Παγκοσμίας (των ανθρώπων επί της γης) Τράπεζας, διακρίθηκαν ως “φωστήρες” προ μερικών χρόνων και στη “κόρη” Κύπρο, ενδεχομένως – ποιος ξέρει; – και αλλού, εκεί όπου οι φτωχοί επί της γης φέρονται να αναζητούν τα παγκόσμια τραπεζικά φώτα για να τους φωτίσουν. Πώς και έτσι; Πώς αλλιώς;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here