Ιταλία: Ποιός είναι ο καθηγητής Τρία που ανέλαβε τελικά το υπουργείο οικονομικών στη κυβέρνηση Κόντε-Οι άλλοι υπουργοί

 

Ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία είναι τελικώς το πρόσωπο που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο, ο νέος Ιταλός ΥΠΟΙΚ είναι φιλοευρωπαϊστής και «ισορροπημένος», μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα.

Ο Τρία ήταν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia, Ρενάτο Μπρουνέτα.

Βάσει ορισμένων πρόσφατων άρθρων του, ο Τρία είναι θετικά διακείμενος στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος, αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ.

Ο Τρία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Έχει τονίσει επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια να επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Στα κείμενά του, εξάλλου, έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές, όπως αυτές της αμερικανικής Fed.

Η λίστα των υπουργών

Τη λίστα των υπουργών του παρουσίασε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο τέλος της συνάντησής του πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.

Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο 81χρονος οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα -για το πρόσωπο του οποίου είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών- «μετακίνηθηκε» στο υπουργείο  Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Παράλληλα, στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία καθώς και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, με το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» να επιλέγει τελικώς την αποχή.

Η κυβέρνηση θα ορκισθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής ώρα Ιταλίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here