Καρβούνης: Το βράδυ του δημοψηφίσματος ετοίμαζαν διπλή σύνοδο κορυφής για Grexit-Η κυβέρνηση Τσίπρα έμαθε & βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ

Στην αποκάλυψη ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015, υπήρχε η πρόθεση να συγκληθεί διπλή σύνοδος κορυφής με ερώτημα την αποχώρηση της Ελλάδας,προχώρησε ο  επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο ΑΠΕ για το δραματικό παρασκήνιο εκείνων των ημερών.
Προσθέτει μάλιστα ότι «υπήρχε και ένα πλάνο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη για εισαγόμενα φάρμακα, βενζίνες κ.α.».

«Θυμάμαι ότι τη βραδιά του δημοψηφίσματος όταν πηγαίναμε προς την έξοδο από την ευρωζώνη, γιατί υπήρχε η πρόθεση να συγκληθεί διπλή σύνοδος κορυφής με ερώτημα την αποχώρηση της Ελλάδας, ήταν ο Γιούνκερ που βούτηξε μέσα στην άβυσσο και «τράβηξε την Ελλάδα από τα μαλλιά» να τη φέρει πίσω. Φυσικά είχαν ληφθεί πριν αποφάσεις με προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας» περιγράφει ο κ. Καρβούνης και προθέτει: «Εγώ έκανα το καθήκον μου όταν υπηρεσιακά έμαθα από τις Βρυξέλλες ότι θα γινόταν η διπλή σύνοδος. Ήξερα ότι υπήρχε και ένα πλάνο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη για εισαγόμενα φάρμακα, βενζίνες κ.α. Τότε με  πρωτοβουλία μου το μετέφερα στους εδώ ιθύνοντες και αυτός που με άκουσε προσεκτικά ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε τις γνώσεις να καταλάβει ότι αυτό θα ήταν η απόλυτη καταστροφή».

Μιλώντας για το 2015 και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «μας στοίχισε ένα νέο μνημόνιο, αλλά μάθαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μπορεί το μίγμα της πολιτικής να αλλάξει 5%-10%, αλλά δεν μπορεί να γίνει στροφή 180ο . Γίναμε πιο σοφοί και προχωράμε  προς την έξοδο».

Προσθέτει, επίσης, χαρακτηριστικά: «στο πρώτο κομμάτι του 2015, η κυβέρνηση προσπάθησε να αναδείξει τη φόρμουλα πάνω στην οποία είχε εκλεγεί, δηλαδή την περικοπή του χρέους, να μην υπάρχουν μέτρα και απέτυχε, γιατί οι εταίροι που μας δανείζουν δεν θέλουν να συνεχίσουν να δανείζουν μια χώρα που δεν εφαρμόζει πρόγραμμα προσαρμογής. Φούντωσε πάλι η κρίση, αλλά μετά το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και φαίνεται ότι θα τα βγάλει, διότι στις 21 Αυγούστου 2018 θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

Σημειώνει, τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα ότι «οι δανειστές λέγανε πιο πολύ «μειώστε τις δαπάνες, μη βάζετε φόρους» αλλά οι δικοί μας προτιμούσαν φόρους».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χωρίς καμία αμφισβήτηση, τουλάχιστον των περισσότερων απ’όσα παραπάνω λέγονται, θα θέλαμε απλώς να επαναλάβουμε κάτι που, μάλλον έχει ξαναγραφτεί, ήδη από τότε(2015), ότι δηλ. η έξοδος από την Ευρωζώνη, δεν ήταν τότε, ούτε ακόμη τώρα είναι πλήρως, εύκολο πράγμα και νομικά αλλά και κυρίως ουσιαστικά, πολιτικά και οικονομικά: έτσι, οι όποιες συγκλίσεις Συνόδων Κορυφής [Ποιάς , πιό συγκεκριμμένα ;?, της Ευρωζώνης (?), ή του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου (;) ], αν θα γίνονταν τότε, θα απέβλεπαν κυρίως και αποκλειστικά, στο να αντιμετωπίσουν,προσωρινά και πρόχειρα, την κρίση που ενδεχόμενα κινδύνευε να ξεσπάσει γιά όλους, της πατρίδας μας μη εξαιρούμενης, με ενδεχόμενη επικράτηση όχι μόνο του ΟΧΙ στο τότε δημοψήφισμα, κάτι που έγινε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του στην συνέχεια από την Ελληνική Κυβέρνηση, κάτι που αντίθετα δεν έγινε, για πολιτικούς λόγους, δηλαδή ότι αντελήφθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση την αδυναμία να καλύψουμε με φθηνότερο δανεισμό τις σοβαρες άμεσες ταμειακές ανάγκες μας, αλλά όχι και ενδεχόμενο Grexit με την πλήρη και ορθή σημασία του όρου αυτού!
    Αυτά όμως ανήκουν πλέον στο απότερο παρελθόν (περισσότερα από 2 έτη) και τώρα πρέπει να ασχόληθούμε με το μέλλον που επείγε και ήδη έχει ξεκινήσει, τόσο για την ΕΕ και ειδικότερα την Ευρωζώνη ολοκληρη, όσο και για την δική μας Ελληνική οργάνωση, αλλά και συμμετοχή στις διεργασίες για τις προηγούμενες (ΕΕ & ΕΥΡΩ), συμβάλλοντας στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους, όπως το κάναμε και στο παρελθόν αρκετές φορές!
    Με τιμή,
    Ι.Χ.Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here