Βαρώτσος (ΒΑΝ): Δεν έχουμε στοιχεία ότι αναμένονται σεισμοί στην Ελλάδα

Ο σεισμολόγος Παναγιώτης Βαρώτσος (γνωστός και από την ερευνητική ομάδα πρόγνωσης σεισμών  ΒΑΝ) μίλησε στην ΕΡΤ και είπε μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα:

*Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα.

*Η «πρόγνωση» ειδικών για μεγάλους σεισμούς το 2018 (δημοσιεύθηκε χτες) είναι στατιστική εκτίμηση και όχι πρόγνωση.

*Η μέθοδος ΒΑΝ χρησιμοποιήθηκε στο Μεξικό και προέβλεψε τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό.

Τόνισε η ομάδα ΒΑΝ έχει τη μεθοδολογία να προβλέψει το μέγεθος, την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, αλλά και τον χρόνο εκδήλωσής του. Όπως είπε, η δουλειά του επιστήμονα είναι να προσπαθήσει να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού.

«Κάνουμε διαρκώς μετρήσεις», είπε, «και όταν δούμε ότι οι εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο συγγράφουμε μια εργασία και  τη δημοσιοποιούμε δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει τις εκτιμήσεις μας. Η περίπτωση του Μεξικού είναι πολύ διδακτική, έγινε στο Νότο σε μια περιοχή μάλιστα όπου είχε εκτιμηθεί ότι είχε τη μικρότερη πιθανότητα να δώσει τέτοιους σεισμούς».

«Ο σεισμός μεγέθους 8,2 ήταν ο μεγαλύτερος στο Μεξικό εδώ και 100 χρόνια», είπε ο κ. Βαρώτσος. «Μάλιστα δεν έγινε σε σημεία όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες. Οι Μεξικανοί όμως είχαν εκδώσει εργασία με τη μέθοδο ΒΑΝ και είχαν προειδοποιήσει για τον σεισμό».

Στην πατρίδα μας, τον Μάιο του 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει συνέδριο για τα αποτελέσματα του ΒΑΝ. Σε αυτό το διήμερο η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι έχει ισχυρό σήμα στην περιοχή των Ιωαννίνων και ότι αναμένει εκεί σεισμό 6 και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όντως την επόμενη ημέρα (13 Μαϊου) ο σεισμός συνέβη στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών, μια περιοχή που είχε να δώσει ισχυρό σεισμό πάνω από 1.000 χρόνια.

«Οι αντιλήψεις περί ασεισμικών περιοχών έχουν πλέον αλλάξει», είπε ο κ. Βαρώτσος. «Πρέπει ομως να πυκνώσουμε το δίκτυο του ΒΑΝ. Οι 8 σταθμοί που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στην Ελλάδα δεν είναι αρκετοί, το δίκτυο,  είναι αραιό. Οι  μετρήσεις  μας βεβαια είναι συνεχείς και αποδίδουν».

Ανέφερε μεταξύ άλλων και ως επιτυχές παράδειγμα το γεγονός ότι ειχαν σεισμικό σήμα από τις 14 Ιανουαρίου του 2008, ένα μήνα πριν από τον σεισμό της Μεθώνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετά από τη λήψη τέτοιων σημάτων, η ομάδα ΒΑΝ κάνει την επαλήθευση. Η πρώτη δουλειά, εξήγησε, είναι να γίνει προσδιορισμός του επίκεντρου και του μεγέθους. Για τον σεισμό της Μεθώνης, η πρόβλεψη ήταν κοντά στις 10 Φεβρουαρίου και ο σεισμός έγινε στις 14 του μήνα.

Αυτή τη στιγμή, σήμερα και για το άμεσο μέλλον όπως είπε ο καθηγητής η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή για τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί βεβαια τα δεδομενα να αλλάξουν, αλλά προς το παρόν έτσι έχουν

Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση Αμερικανών που προειδοποιεί γενικώς και αοριστως για ισχυρους σεισμούς στην τροπική ζώνη το 2018,  ο καθηγητής Βαρώτσος είπε πως πρόκειται για μια στατιστική μέθοδο καιόχι για πρόγνωση που «δίνει» περιοχή και μέγεθος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here