Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών

Στις 12 το μεσημέρι συνέρχεται στα Σκόπια η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, προκειμένου να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας.

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού» και έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για τη χώρα του.

Ανέφερε ακόμη ότι η επίλυση της διαφωνίας για το όνομα είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here