«Μια ξεχωριστή μέρα» του Εττορε Σκόλα, στις 7/2 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

«Μια Ξεχωριστή Μέρα«. Μια ταινία εξόχως πολιτική και μεγάλης ευαισθησίας, όπου παρακολουθούμε έναν ομοφυλόφιλο Μαστρογιάνι και μια Σοφία Λόρεν ν’ ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο μέσα από έναν αβάσταχτο και αδύνατο έρωτα, με φόντο το θριαμβεύοντα φασισμό του 1938.

Με την ταινία αυτή, θα ξεκινήσει φέτος για ένατη  συνεχή χρονιά, το Αφιέρωμα » Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που συνδιοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία  με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος .

Οι προβολές ξεκινούν  στις 7 Φεβρουαρίου  στον Κινηματογράφο «Λαΐς».  Θα γίνονται  τις Κυριακές το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο, μέχρι τις 24 Απριλίου.

Την πρώτη Κυριακή, θα προβληθεί η εξαιρετική  ταινία, «Μια Ξεχωριστή Μέρα» (1977) του πρόσφατα εκλιπόντα, Έττορε Σκόλα, φανατικού αριστερού, οπαδού του κόμματος του Μπερλίγκουερ . Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι, » Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία».

     Το σενάριο
Στις 6 Μαΐου του 1938 ο Χίτλερ επισκέπτεται την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ρώμης ετοιμάζεται για να πάει στην εκδήλωση που έχει οργανωθεί προς τιμήν του. Η Αντονιέτα (Σοφία Λόρεν), μια όμορφη νοικοκυρά, σύζυγος του Εμανουέλε (Τζον Βέρνον), ενός άνδρα με φασιστικές πεποιθήσεις και μητέρα έξι κακομαθημένων παιδιών, ετοιμάζει σύζυγο και παιδιά για την παρέλαση και μένει στο σπίτι για να το τακτοποιήσει.

Το φιλμ «Μια Ξεχωριστή Μέρα» (A Special Day – 1977), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Έττορε Σκόλα. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μία συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία, που παραμένει διαχρονική, καταγγέλλοντας παράλληλα τον φασισμό και τις καταβολές του.

Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια και για δύο Βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Ά Ανδρικού Ρόλου για τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι).

θα προβληθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 12:00, στον Κινηματογράφο «Λαΐς»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here