Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης της αντιπροέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 

Ολόκληρη η επιστολή της αντιπροέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς το ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ με την οποία δηλώνει την αποχώρησή της από αυτήν.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση, αμέσως μετά τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συμπληρώνω 34 χρόνια ως δικαστής του ΣτΕ και είμαι μέλος της Ένωσης από την είσοδό μου στο Σώμα. Όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκα σχεδόν σε όλες τις θέσεις του ΔΣ (Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, απλό μέλος), συνεργαζόμενη με πολλούς συναδέλφους στα μικρά και τα μεγάλα: θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Δικαστηρίου, προσπάθειες για τη βελτίωση του ρόλου των εισηγητών και των παρέδρων, αναθεωρήσεις Συντάγματος, μισθολογικές διεκδικήσεις κλπ. Υπήρξαν διαφωνίες, κάποτε και συγκρούσεις, πάντοτε όμως τα μέλη της Ένωσηςπορευτήκαμε με την κοινή αντίληψη του συμφέροντος του Δικαστηρίου και όλων των δικαστών του. Παράλληλα, όποτε χρειάστηκε, η Ένωση αγωνίστηκε και πέτυχε να κρατήσει την αυτονομία της και τον διακριτό της ρόλο τόσο απέναντι στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου όσο και στη Διοικητική Ολομέλεια, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος των μελών της δεν μετέχει.

Ως ενεργό μέλος της Ένωσης για τόσα χρόνια,θεωρούσα πάντα καθήκον μου να συμμορφώνομαι όχι μόνο με τις αποφάσεις της, με τις οποίες συμφωνούσα, αλλά και με εκείνες, για τις οποίες είχα άλλη άποψη.Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις της Ένωσης λαμβάνονταν στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και με την αυτονόητη αρχή της πλειοψηφίας.

Είχα και έχω διαφορετική άποψη για αρκετά θέματα λειτουργίας της Ένωσης: λόγου χάριν καλές οι εορταστικές εκδηλώσεις ή οι μισθολογικές διεκδικήσεις, αλλά δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτά η δράση της. Με εξέπληξε επίσης δυσάρεστα η πρόσφατη διαχείριση της διαγραφής της ιστορίας της Ένωσης από την ιστοσελίδα του Δικαστηρίου. Αναγνωρίζοντας όμως την προσπάθεια των συναδέλφων και την ειλικρινή τους αγωνία για το παρόν και το μέλλον του θεσμού, και για να ενθαρρύνω ιδίως τους νεώτερους, που συχνά έρχονται σε δύσκολη θέση αναγκαζόμενοι να εκφράσουν διαφορετική άποψη προς συναδέλφους ανώτερου βαθμού, παρέμεινα ως μέλος.

Στις 30.9.2016 όμως, το ΔΣ της Ένωσης, αμέσως μετά τη διακοπή, εκ μέρους του Προέδρου του Δικαστηρίου, της συνεδρίασης της Ολομελείας του Δικαστηρίου για τις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών,έσπευσε να εκδόσει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά.

Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 Με την ανακοίνωσή του αυτή, το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτηματο οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του.

Ανεξάρτητα από αυτό, με την ίδια ανακοίνωση το ΔΣ προκατέλαβε την άποψη, για το θέμα αυτό, όσων (πλην του προέδρου της) εκ των μελών της Ένωσης μετείχαν στη διάσκεψη και ενδεχομένως έχουν άλλη άποψη για τη διακοπή.

Ακόμη χειρότερα, με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Και όλα αυτά όταν, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο τον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρονταν, όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια, στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του Δικαστηρίου και στον ρόλο των δικαστών, το ΔΣ τηρούσε αιδήμονα σιγή.

Το συγκεκριμένο ατόπημα πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου σε διοικητική του υπηρεσία. Εν όψει αυτού, με ειλικρινή λύπη αισθάνομαι ότι η Ένωση δεν με εκφράζει πια και, διατηρώντας ακέραια τα αισθήματά μου για τα μέλη του ΔΣ, δηλώνω ότι αποχωρώ από αυτήν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here