Μετεγκατάσταση: Ποιές χώρες και πόσους πρόσφυγες δέχθηκαν

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το ευρωπαικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα. Αν και είχε αποφασισθεί να μετεγκατασταθούν 66.000 συνολικά άτομα από την Ελάδα, σήμερα, ένα χρόνο μετά την επίσημη εγκαινίαση του προγράμματος από τα 15.384 πρόσωπα, τα οποία έχουν υποστεί δίωξη στη χώρα καταγωγής τους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, μόλις 5.511 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ 7.961 υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή διάθεσης νέων θέσεων μετεγκατάστασης από τα μετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, τους περισσότερους έχει δεχθεί η Γαλλία 1761 πρόσφυγες από τα 2.975 αιτήματα μετεγκατάστασης που είχαν υποβληθεί για τη χώρα αυτή. Ακολουθεί η Ολλανδία με 629 πρόσφυγες σε σύνολο 850 υποβληθέντων αιτημάτων.

Η Γερμανία έχει δεχθεί μόλις 196 πρόσφυγες από ένα σύνολο 1186 αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τα οποία έγιναν αποδεκτά μόλις τα 235 αιτήματα!

Κανένα αίτημα από τα εξαιρετικά λίγα αιτήματα(74) δεν έχει κάνει αποδεκτά η Πολωνία, ενώ στην Ουγγαρία δεν θέλει να μετεγκατασταθεί κανείς.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας ανά χώρα:

%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%83

 

Ένα χρόνο πριν, στις  4 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πρώτη  μετεγκατάσταση αιτούντων  άσυλο από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, σηματοδοτώντας την έναρξη εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού εγχειρήματος βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών  της Ευρώπης,  του  Προγράμματος  Μετεγκατάστασης. Ειδικότερα το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης που θεσπίστηκε με δύο διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου  της  Ευρώπης,  και είχε ως   στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας, που ως κράτη πρώτης γραμμής καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτοφανούς έντασης και έκτασης προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση, προβλέπει  τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, εντός διετίας,  66. 000 αιτούντων διεθνή προστασία.

 

Ενα χρόνο μετά, παραμένουν  σημαντικές οι προκλήσεις και  οι δυσχέρειες στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως ο ανεπαρκής αριθμός θέσεων υποδειχθεισών προς μετεγκατάσταση από τα ευρωπαϊκά κράτη, οι μη βάσιμα αιτιολογημένες απορρίψεις αιτημάτων μετεγκατάστασης και ο χαμηλός αριθμός αποδοχών των αιτημάτων για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων», αναφέρει το συντονιστικό μεταναστευτικό όργανο.

«Επιτακτική παραμένει η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας, καθώς παρά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας Ασύλου και τις επανειλημμένες προτροπές  προς τα κράτη- μέλη  για εντατικοποίηση των ρυθμών μετεγκατάστασης, βρισκόμαστε πολύ μακριά από την υλοποίηση του κοινού  ευρωπαϊκού στόχου< καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here